Rusko obrambno ministrstvo sporoča, da so poskušale ukrajinske sile prevzeti nadzor nad jedrsko elektrarno, ki je pod rusko zasedbo od marca. Foto: EPA
Rusko obrambno ministrstvo sporoča, da so poskušale ukrajinske sile prevzeti nadzor nad jedrsko elektrarno, ki je pod rusko zasedbo od marca. Foto: EPA

"Zaradi jedrskih elektrarn imamo v Ukrajini dovolj električne energije. O tem bom spregovoril med obiskom v Berlinu in nato tudi v Bruslju," je napovedal ukrajinski premier, ki bo danes prispel v Berlin, kjer ga bo v nedeljo sprejel nemški kancler Olaf Scholz.

Kot je dejal, Ukrajina trenutno izvaža električno energijo v Moldavijo, Romunijo, na Slovaško in Poljsko. "Vendar smo pripravljeni izvažati tudi v Nemčijo," je dodal Šmigal.

Sorodna novica Gazprom v soboto (še) ne bo odprl Severnega toka 1, kot je bilo predvideno

Ukrajina se je februarja skupaj s sosednjo Moldavijo odklopila od nekdanjega sovjetskega električnega omrežja. Ukrajinsko električno omrežje, ki je od začetka ruske agresije na državo 24. februarja delovalo izolirano, so nato sredi marca priklopili na evropsko omrežje. Od takrat država v Evropsko unijo in Moldavijo dnevno izvozi od 400 do 700 megavatnih ur električne energije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Šmigal želi zdaj večkratno povečati izvozne kvote za EU. "To bi bilo zelo dobro za obe strani. EU bi dobil več energije, mi pa tujo valuto, ki jo nujno potrebujemo," je dejal ukrajinski premier.

V Ukrajini obratujejo jedrske elektrarne sovjetske izdelave s skupno zmogljivostjo več kot 14 gigavatnih ur. Z rusko invazijo se je zaradi spopadov, bega beguncev in gospodarskega upada močno zmanjšala tudi poraba električne energije v Ukrajini, s čimer so se sprostile zmogljivosti za izvoz.

Zaradi razmer v jedrski elektrarni Zaporožje v mestu Energodar, ki je od marca pod ruskim nadzorom, se sicer krepi zaskrbljenost in vrstijo opozorila mednarodne skupnosti, da bi obstreljevanje območja elektrarne lahko povzročilo jedrsko nesrečo.

Ukrajina pripravljena presežke električne energije izvažati v Nemčijo

Moskva: Ukrajinskim silam ni uspelo zasesti elektrarnam

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ukrajinske v petek ponoči poskušale zasesti jedrsko elektrarno v Zaporožju. 250 vojakov, pripadnikov mornarice, naj bi se skušalo izkrcati na obali jezera blizu elektrarne na jugu države.

Ruske sile so odbile napad z uporabo vojaških helikopterjev in lovcev, sporoča Moskva. Reuters je poročal, da navedb ministrstva ni mogel preveriti.

Turčija bi posredovala v sporu glede elektrarne

Turčija lahko posreduje v sporu glede jedrske elektrarne v Zaporožju, ki jo je zasedla Rusija, je v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Kot je dejal, lahko Turčija odigra vlogo posrednika, kot je to storila pri dogovoru glede izvoza ukrajinskega žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je sporočilo turško predsedstvo.

Voditelja sta v pogovoru potrdila "namero o širitvi trgovinskih in gospodarskih vezi, vključno s spodbujanjem skupnih strateških projektov v energetskem sektorju", so sporočili iz Kremlja.

Erdogan in Putin ostajata zavezana gradnji prve turške jedrske elektrarne Akkuyu v skladu z načrtom, so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočili iz urada turškega predsednika.

Erdogan in Putin sta se po navedbah Ankare dogovorila, da bosta pogovore o tem nadaljevala sredi septembra v Uzbekistanu ob robu vrha šanghajske organizacije za sodelovanje.

Sorodna novica Gazprom za tri dni ustavlja dobavo plina. Avstrijskemu dobavitelju dvomilijardna pomoč.

Gazprom bo čez Ukrajino v soboto poslal nekoliko več plina

Ruski energetski velikan Gazprom je medtem sporočil, da bo v Evropo v soboto poslal 42,7 milijona kubičnih metrov zemeljskega plina skozi Ukrajino.

Gazprom je to sporočil le nekaj ur po tem, ko je oznanil, da ne bo obnovil dotoka plina v Nemčijo po plinovodu Severni tok 1, kot je bilo sprva predvideno.

Čez Ukrajino bo Rusija dostavila v soboto sicer nekoliko več plina kot v petek, ko ga je poslala 41,3 milijona kubičnih metrov, a ne dovolj, da bi nadomestila izpad zaradi zaprtja dotoka po Severnem toku 1.

Gazprom se je pri zaprtju Severnega toka 1 skliceval na to, da so med vzdrževalnimi deli v turbini odkrili puščanje olje in je popravilo mogoče le v specializiranih delavnicah. V Siemensu, ki je izdelovalec turbine, so okvaro opreme že zanikali.

Moskva se je s tem tako odzvala na petkovo odločitev držav G7, da bodo z dogovorom o omejitvi cen nafte Moskvi preprečili, da bi se okoristila s posledicami vojne v Ukrajini, poroča AFP.

Ruske sile ponoči raketirale Kramatorsk in Slovjansk v vzhodni Ukrajini