Porodnišnica je bila v napadu povsem uničena. Foto: AP
Porodnišnica je bila v napadu povsem uničena. Foto: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju objavil videoposnetek popolnoma uničenih bolnišničnih oddelkov. Po prvih podatkih je bilo v napadu ranjenih 17 ljudi, je povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti Pavlo Kirilenko in dodal, da po dozdajšnjih podatkih ni bil ranjen noben otrok in da ni bilo smrtnih žrtev.

Z videoposnetka je razvidno, da je eden ali več izstrelkov oziroma bomb zadelo dvorišče bolnišničnega kompleksa. Moč eksplozije je razbila okna ter uničila pohištvo in vrata. Okolica stavbe je zasuta z ruševinami. "Napad ruskih vojakov na porodnišnico. Pod ruševinami so ljudje in otroci," je na Twitterju zapisal Zelenski.

V Mariupolju naj bi bilo sicer od začetka ruske invazije pred 14 dnevi ubitih najmanj 1170 civilistov, je danes zatrdil podžupan mesta Sergij Orlov. "Ljudje so brez vode, ogrevanja, elektrike, plina, prebivalstvo topi sneg za vodo oz. pitje," je dejal Orlov. Moskva medtem zanika trditve, da v Ukrajini napada civilne cilje.

Reportaža Karmen W. Švegl iz uničenega Irpinja

Rusko obstreljevanje preprečuje evakuacijo

Čeprav je Rusija razglasila premirje na nekaterih območjih v Ukrajini, da bi z njih evakuirali civiliste, pa je evakuacija ponekod ustavljena, saj po navedbah ukrajinskih oblasti ruska vojska ne preneha z obstreljevanjem.

Kot je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika David Arahamija, so uspeli v sredo evakuirati več kot 40.000 ljudi, a imajo še vedno težave z evakuacijo z območij v okolici Kijeva, Harkova in Mariupolja.

Rusija je razglasila premirje na šestih območjih, kjer so razmere zaradi spopadov najhujše, vključno z regijami blizu Kijeva, v Zaporožju na jugu in na nekaterih območjih na severovzhodu Ukrajine. Civilno prebivalstvo na območjih okoli Kijeva, vključno z Irpinjem in Bučo na severozahodu, bodo evakuirali v prestolnico, da bi se izognili intenzivnemu bombardiranju ruskih sil. Prekinitev ognja naj bi veljala med 9. in 21. uro.

Javljanje Karmen W. Švegl iz Kijeva

A kot poročajo ukrajinske oblasti, je bilo pri evakuaciji civilistov z najbolj ogroženih območij le malo napredka. Medtem ko je guverner Sumija na vzhodu države sporočil, da evakuacija iz mesta poteka že drugi dan, pa drugje evakuacija po poročanju Reutersa ni stekla. Še posebej je kritično v mestu Mariupolj, kjer so razmere po opisu Rdečega križa "apokaliptične".

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je Rusijo obtožil, da ima s svojim bombardiranjem 400.000 prebivalcev Mariupolja za talce kljub naporom za vzpostavitev varnega koridorja za njihovo evakuacijo.

"Ljudje zapuščajo Mariupolj samostojno," je za rusko državno televizijo povedal tiskovni predstavnik proruskih sil Eduard Basurin in dodal, da je iz mesta ob Azovskem morju v torek uspelo oditi zgolj 42 ljudem.

14. dan ruske vojne v Ukrajini

V vzhodnem mestu Izjum je bila po besedah regionalnega guvernerja Olega Sinjegubova ustavljena zaradi ruskega bombardiranja. Kot je še sporočil, potekajo pogajanja z rusko vojsko ob podpori Rdečega križa.

V vasi Demidiv, približno 25 kilometrov severno od glavnega mesta Kijev, naj bi ruski vojaki streljali na ukrajinske policiste, poroča DPA. En policist je bil ubit, še eden pa hudo ranjen. Poleg tega je bil v bolnišnico s hudimi poškodbami prepeljan civilist, so sporočile tamkajšnje oblasti.

V Enerhodarju na jugu Ukrajine so tako kot v Sumiju uspeli izpeljati evakuacijo in mesto je po besedah župana lahko zapustil konvoj, v katerem so bili pretežno ženske in otroci.

Posebna poročevalka RTV Slovenija Karmen Švegl je iz Kijeva za Radio Slovenija poročala, da mesto "zapuščajo tudi zadnji civilisti, odšlo je tudi veliko novinarjev". Po njenih besedah se zdaj spopadi približujejo samemu središču glavnega mesta. "Če so eksplozije še pred dnevi zvenele kot neko grmenje, so to zdaj prave eksplozije, kar pomeni, da so veliko bližje. Največji spopadi potekajo na severu in zahodu mesta."

V torek je bilo iz Sumija na vzhodu Ukrajine evakuiranih 5000 ukrajinskih civilistov in 1700 tujih študentov, je sporočila ukrajinska vlada, kar je prva uspešna večja množična evakuacija v državi.

Sumi blizu meje z Rusijo je več dni tarča močnega ruskega obstreljevanja. Samo v ponedeljek je bilo v ruskih zračnih napadih ubitih 22 ljudi, vključno s tremi otroki, pravijo tamkajšnje oblasti.

Ukrajina medtem trdi, da je podoben poskus evakuacije iz Černigiva propadel, ker je Rusija obstreljevala pot iz mesta. Krajevni ukrajinski mediji poročajo, da so v Kijevu, Černigivu, Lubniju, Poltavi in Vasilkiju spet zatulile sirene, ki svarijo pred zračnimi napadi. Iz Kijeva so zjutraj sicer že poročali o eksplozijah.

Moskva: Naš cilj ni zamenjati vodstva v Kijevu

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da pogajanja s Kijevom o rešitvi spora napredujejo. Poudarili so, da cilj ruske vojske ni zamenjati ukrajinskega vodstva. Medtem se nadaljuje evakuacija civilistov iz več mest pod udarom ruske vojske.

Zgodbe vojne v Ukrajini

"Nekaj napredka je bilo doseženega," je o dozdajšnjih treh krogih pogovorov med Kijevom in Moskvo povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaharova je zatrdila, da cilj ruske vojske ni "okupacija Ukrajine, uničenje njene državnosti ali odstavitev vlade. Ni usmerjena proti civilnemu prebivalstvu."

Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes, kot je zatrdilo, objavilo "izvirni ukaz za ukrajinsko ofenzivo na Doneški bazen marca 2022, ki ga je izdal poveljnik ukrajinske narodne garde", je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Ukaz je bil izdan 22. januarja, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Janez Slapar in Denis Mancevič o razmerah v Ukrajini

Zahodne države so sicer pred začetkom ruske invazije v Ukrajini, ki se je zgodila 24. februarja, opozarjale, da Moskva pripravlja pretvezo za napad.

Zaharova je še dejala, da se bodo v novem krogu pogovorov osredinili na humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov. Obenem je Kijev obtožila, da preprečuje prizadevanja za evakuacijo.

"Informacij o humanitarnih koridorjih namenoma ne sporočajo prebivalcem," je zatrdila in dodala, da morajo tudi tisti, ki želijo v Rusijo, proti zahodu.

Kaj pomeni velika črka Z na ruskih vojaških vozilih?

Novi napadi, nove žrtve

V Ukrajini so ponoči novi ruski letalski napadi znova zahtevali civilne žrtve. Urad ZN-a za človekove pravice je sporočil, da je do zdaj potrdil 474 smrtnih žrtev med civilisti, 861 je ranjenih. A resnično število naj bi bilo večje. Ukrajina medtem trdi, da so njene sile ubile več kot 11.000 ruskih vojakov. Rusija je sicer do zdaj uradno priznala smrt okoli 500 vojakov. Nobena stran pa ni podala številke ubitih ukrajinskih vojakov.

Rusi tvegajo svobodo s protesti proti vojni

V Ukrajino naj bi prišlo 14.500 prostovoljcev iz tujine

Po podatkih ukrajinske vojske je v preteklih dneh v Ukrajino prišlo okoli 14.500 ljudi, ki se želijo bojevati proti ruskim silam. Med njimi je 12.000 Ukrajincev, ki so bivali v tujini.

Vlada v Kijevu pričakuje še številne tujce, ki bi lahko oblikovali t. i. mednarodno legijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah do zdaj uničila oziroma poškodovala 49 ruskih letal, 81 helikopterjev in 317 oklepnikov. Teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti, poroča DPA.

Pogovor z Jacquesom Rupnikom o vojni v Ukrajini

ZDA zavrnile ponudbo Poljske o predaji letal

Ameriško obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da ponudba Poljske glede predaje letal tipa mig-29 ZDA, da bi jih lahko nato uporabila ukrajinska vojska, ni sprejemljiva.

Varšava je po mnenju poznavalcev ujela ameriške predstavnike nepripravljene, ko je v torek predlagala predajo svojih letal iz časa Sovjetske zveze ameriškemu oporišču Ramstein v Nemčiji. V okviru predlagane sheme bi ta letala nato premestili v Ukrajino, poljske sile pa bi v zameno dobile ameriška vojaška letala F-16.

Pogovor s podpredsednico ukrajinske vlade

Tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva John Kirby je v torek ocenil, da ideja, da bi omenjena letala, ki bi bila na voljo ZDA, poletela v zračni prostor, kjer potekajo napadi ruskih sil v Ukrajini, predstavlja resne pomisleke za celotno zavezništvo. "Še naprej se bomo posvetovali s Poljsko in drugimi zavezniki v Natu glede tega vprašanja in zapletenih logističnih izzivov, ampak ne verjamemo, da je poljski predlog sprejemljiv," je sporočil.

"Kot smo dejali, je odločitev o premestitvi poljskih letal v Ukrajino v rokah poljske vlade," je še pojasnil.

Varšava je sicer večkrat zavrnila možnost, da bi neposredno poslala svoja vojaška letala v sosednjo Ukrajino.

Polona Fijavž o beguncih na Poljskem

Kremelj svari pred nevarnim scenarijem

Kremelj je posvaril, da lahko poljska ponudba vojaških letal za Ukrajino vodi v nevaren scenarij. "To je zelo nezaželeno in potencialno nevaren scenarij," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Ukrajinski predsednik Zelenski je danes v videu na družbenem omrežju Telegramu dejal, da so iz medijev izvedeli o poljskem predlogu, ki po njihovi presoji ne uživa mednarodne podpore. Opozoril je, da zdaj nimajo časa za tovrstno preigravanje. "Kdaj bo sprejeta odločitev? Glejte, smo v vojni," je pozval Zelenski. "Znova vas prosimo, da se čim prej odločite. Pošljite nam letala," je dodal.

Javljanje Bojana Pečka z madžarsko-ukrajinske meje

Morawiecki: Odločitev o letalih v rokah zveze Nato

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes na obisku na Dunaju dejal, da je odločitev o dobavi letal Ukrajini v rokah zveze Nato, saj mora o tem odločiti celotno zavezništvo. "Zato je ta odločitev v rokah Američanov, v rokah Nata," je dejal glede na prevod po srečanju z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem. Ta je pozval k previdnosti. "Previdno ravnanje držav Nata in ZDA trenutno preprečuje svetovno vojno," je dejal Nehammer.

Vpliv vojne na cene in oskrbo z energenti

Moskva priznala udeležbo nabornikov

Ruska vojska je prvič priznala, da pri ruskem vojaškem posredovanju v Ukrajini sodelujejo tudi naborniki, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin predhodno zatrdil, da so udeleženi le poklicni vojaki.

Od 24. februarja, ko je Moskva poslala svoje vojake v Ukrajino, se namreč pogosto pojavljajo poročila o mladih ruskih nabornikih, ki se borijo v Ukrajini. Matere mladih vojakov na družbenih omrežjih iščejo svoje sinove, aktivistične skupine pa pravijo, da so jih preplavili klici njihovih družin.