Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od 24. februarja, ko je Moskva poslala svoje vojake v Ukrajino, se pogosto pojavljajo poročila o mladih ruskih nabornikih, ki se borijo v Ukrajini. Matere mladih vojakov na družbenih omrežjih iščejo svoje sinove, aktivistične skupine pa pravijo, da so jih preplavili klici njihovih družin.

Čeprav je Putin v ponedeljek dejal, da v Ukrajino ne bo poslal nabornikov ali rezervistov in da v spopadu sodelujejo le "profesionalni" vojaki, je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov danes potrdil, da so ukrajinske sile zajele tudi nekaj ruskih nabornikov.

"Žal je bilo potrjenih več primerov prisotnosti nabornikov v enotah ruskih oboroženih sil, ki sodelujejo v posebni vojaški operaciji na ozemlju Ukrajine," je dejal Konašenkov.

"Skoraj vsi ti vojaki so se že umaknili na rusko ozemlje," je dejal, a potrdil tudi, da je bilo nekaj nabornikov zajetih med spopadi. Dodal je, da bo Moskva "sprejela ukrepe, s katerimi bo preprečila pošiljanje nabornikov na bojna območja".

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dodal, da je Putin pred začetkom napada na Ukrajino poveljnikom ruske vojske naročil, naj "kategorično izključijo" nabornike iz konflikta, in obljubil, da bodo kaznovali častnike, ki so jih tja poslali.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.