O napadih poročajo iz več delov države. Foto: EPA
O napadih poročajo iz več delov države. Foto: EPA

"Sovražnik uporablja taktične zračne sile, zlasti v zračnem prostoru zasedenih ozemelj, in izstreljuje rakete," je v Kijevu sporočil vodja predsedniškega urada Andrij Jermak. Prebivalce je pozval, naj upoštevajo opozorila pred zračnimi napadi.

V ukrajinskem glavnem mestu in njegovi okolici, na industrijskem območju Dnipropetrovska ter v Odesi ob Črnem morju so zaradi napadov preventivno prekinili dobavo električne energije, je sporočil dobavitelj energije DTEK.

O najmanj dveh napadih poročajo iz regije Hmelnicki na zahodu države. Guverner črnomorske regije Mikolajiv Vitalij Kim pa je na svojem kanalu na Telegramu objavil fotografijo domnevne ruske rakete in opozoril, da sta dve raketi preleteli območje v smeri proti zahodu.

Ukrajinske oborožene sile so medtem sporočile, da je ruska vojska z ladij črnomorske flote proti Ukrajini izstrelila dve manevrirni raketi Kalibr.

Wagner naj bi leta 2014 deloval na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Rusija takrat priključila, pozneje pa še v Siriji in več afriških državah. Njihove pripadnike so obtoževali brutalnosti in vojnih zločinov. Foto: Reuters
Wagner naj bi leta 2014 deloval na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Rusija takrat priključila, pozneje pa še v Siriji in več afriških državah. Njihove pripadnike so obtoževali brutalnosti in vojnih zločinov. Foto: Reuters

ZDA: V Ukrajini ubitih ali ranjenih več kot 30.000 pripadnikov Wagnerja

Ameriški vladni uslužbenci so sporočili, da je bilo od začetka vojne v Ukrajini v tej državi ubitih ali ranjenih več kot 30.000 pripadnikov ruske skupine plačancev Wagner.

Tiskovni predstavnik ameriškega Nacionalnega varnostnega sveta John Kirby je dejal, da je Wagner utrpel hude izgube v zadnjih tednih. Ubitih naj bi bilo okoli 9000 njegovih borcev, poroča BBC.

Večina žrtev je po njegovih besedah neizurjenih obsojencev, saj je Wagner veliko pripadnikov novačil v ruskih zaporih.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske je medtem dejal, da Rusija ni evakuirala ranjenih in mrtvih vojakov, ampak da so njihova trupla ponekod zgolj vrgli na kup.

Kljub izgubam pa je Wagner dosegel napredek v okolici mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo eni najhujših spopadov v ukrajinski vojni.

Osvojitev Bahmuta bi Rusiji omogočil napredovanje proti večjim mestom bolj na zahodu, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

A Kirby pravi, da bi imele ruske sile težave pri dodatnem napredovanju, glede na to, da so okoli Bahmuta napredovali šele po več mesecih in pri tem utrpeli izgube, ki niso vzdržne. Ob tem je Kirby tudi podvomil o vojaškem oziroma strateškem pomenu Bahmuta.

Prigožin: Zavzeli smo vas blizu Bahmuta

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je medtem sporočil, da so njegove enote zavzele vas Paraskovijivka v bližini Bahmuta. Rusko obrambno ministrstvo zavzetja vasi še ni potrdilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kljub hudim izgubam in krvavim spopadom je vas Paraskovijivka v celoti pod nadzorom Wagnerjevih enot," je dejal Prigožin. Ruske sile so tako korak bližje zavzetju mesta Bahmut.

Proruske samooklicane oblasti na območju trdijo, da je ruska vojska prekinila tri od štirih dobavnih poti v mesto. Vseeno pa je Prigožin nedavno priznal, da bo Rusija morda potrebovala še dva meseca za zavzetje Bahmuta. Za to je okrivil predvsem počasno birokracijo ruskega vodstva.

London: Mrtvih in ranjenih Wagnerjevih borcev do 200.000

Medtem britanski obveščevalci ocenjujejo, da imata ruska redna vojska in Wagner skupaj od 40.000 do 60.000 smrtnih žrtev, skupaj z ranjenimi naj bi jih bilo med 175.000 in 200.000.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je razlog za tako visoko število žrtev skoraj zagotovo "popolnoma osnovna zdravstvena oskrba".

Skupina Wagner je bila pred vojno v Ukrajini veliko manjša, štela je okoli 5000 pripadnikov, pri čemer jih je bila večina izkušenih nekdanjih vojakov.

Lani je začela novačiti več deset tisoč ljudi, kot sporočajo ZDA, večinoma v zaporih. Pol sprejetih zapornikov je bilo verjetno ranjenih ali ubitih, sporoča London. Prigožin je sicer napovedal konec novačenja v zaporih, zmanjšalo naj bi se tudi število vojakov skupine.