Protiletalski tank tipa gepard. Foto: EPA
Protiletalski tank tipa gepard. Foto: EPA

Ukrajinske sile so uničile rusko opazovalno postajo na jugu države, kjer so sovražnikove čete načrtovale napad v smeri Hersona, je v televizijskem nagovoru povedala tiskovna predstavnica obrambnih sil na jugu Ukrajine Natalija Gumenjuk, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Ne stojimo na mestu, ampak napredujemo," je dejala. Ukrajinska letala naj bi po poročanju tiskovne agencije Ukrinform zadela pet ciljev v mestih Berislav in Herson.

"Več letal in bombnikov je napadlo tri sovražnikove utrdbe v okrožju Berislav, helikopterji Mi-8 in Mi-24 pa dve sovražnikovi utrdbi v okrožju Herson," po navedbah EFE-ja piše v poročilu ukrajinskih sil. Natalija Gumenjuk je povedala še, da je bil poskus ruskega protinapada v Berislavu ob tem neuspešen.

"Naši položaji so ostali utrjeni. Nadaljevali smo delo, oni pa so se umaknili na svoje položaje, na skrajno obrambno črto, ki so jo postavili in utrdili z betonskimi strukturami," je poudarila Gumenjuk.

Nadaljevanje spopadov v Doneškem bazenu

Kijev medtem poroča tudi o nadaljevanju spopadov v Doneškem bazenu, kjer naj bi ukrajinske sile odbile večino ruskih napadov. "Okupatorji ne opuščajo svojih namer, da bi organizirali napade na velika mesta v regiji Doneck, vendar za zdaj stojijo na mestu. Umirajo, ne da bi kdaj videli sosednjo regijo. Napadajo iz več smeri hkrati in poskušajo razpršiti našo obrambo, toda to ne deluje," je dejal guverner regije Lugansk Sergej Gajdaj.

Po navedbah Kijeva so ruske enote ponoči nadaljevale napade tudi vzhodno in jugovzhodno od mest Slovjansk in Kramatorsk v isti regiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Sovražnik izvaja napad nedaleč od Spirne, spopadi se nadaljujejo," je ukrajinski generalštab danes zapisal v poročilu o razmerah na fronti. Boji potekajo tudi v predmestjih mesta Bahmut.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prispeli nemški protiletalski tanki

Ukrajinske oblasti so medtem potrdile prejem treh nemških protiletalskih tankov tipa gepard. V skladu z dogovorom, sklenjenim z nemško obrambno ministrico Christine Lambrecht, bo Nemčija Ukrajini dostavila še 12 tovrstnih tankov.

"Danes so uradno prispeli prvi trije gepardi," je povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov in dodal, da je bilo dostavljenih tudi več deset tisoč kosov streliva. Gre za drugo pošiljko težkega orožja iz Nemčije, saj je že junija nemška vlada Ukrajini dobavila sedem samovoznih havbic z dometom do 40 kilometrov, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Prav tako je Reznikov na državni televiziji dejal, da so ukrajinske sile s pomočjo ameriških naprednih raketnih sistemov Himars uničile že 50 ruskih skladišč streliva. Pri tem je poudaril, da ima Himars vse večji vpliv in pomen pri prizadevanjih Ukrajine za odbijanje ruskih napadov, poroča Reuters.

"S Himarsom prekinjamo ruske logistične verige, jim odvzemamo sposobnost aktivnega boja ter otežujemo obstreljevanje naših sil," je še dodal.

Ruske oblasti medtem trdijo, da so uničile več sistemov Himars, kar pa je Ukrajina zanikala. V današnjem poročilu je rusko obrambno ministrstvo navedlo, da so njihove sile uničile skladišče orožja za sisteme Himars v regiji Hmelnicki v zahodni Ukrajini.

Vojna v Ukrajini traja že pet mesecev. Foto: Reuters
Vojna v Ukrajini traja že pet mesecev. Foto: Reuters

Rusija želi Ukrajincem soditi pred novim mednarodnim sodiščem

Rusija želi več deset Ukrajincem, obtoženim zločinov proti človeštvu, soditi pred še ne ustanovljenim mednarodnim sodiščem.

Ker v ZN-u prevladuje Zahod, bi morala takšno sodišče voditi partnerska država ali organizacija Rusije, je v pogovoru za ruski časnik Ruska gazeta dejal vodja preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin.

Po besedah glavnega ruskega preiskovalca Bastrikina so zanimanje za sodelovanje v tovrstni instituciji doslej med drugim izrazili Bolivija, Iran in Sirija.

Moskva je 92 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil obtožila zločinov proti človečnosti. "Obtoženih je bilo 92 poveljnikov in njihovih podrejenih, 96 drugih, vključno z 51 ukrajinskimi častniki, pa je bilo uvrščenih na seznam iskanih oseb," je navedel Bastrikin.

Dodal je, da zaradi suma, da so plačanci, preiskujejo tudi več britanskih, ameriških, kanadskih, nizozemskih in gruzijskih državljanov.

Sodišče v separatistični proruski regiji Doneck je v začetku junija že izreklo smrtno kazen dvema britanskima državljanoma, Shaunu Pinnerju in Aidenu Aslinu, ter Maročanu Brahimu Saadounu, ker naj bi v Mariupolju kot plačanci sodelovali v bojnih operacijah na strani Ukrajine.

V Rusiji sicer velja moratorij na smrtno kazen, ki pa so ga proruske oblasti v primeru omenjenih treh tujcev odpravile. Kot razlog so navedli, da gre za odvračilni ukrep za huda kazniva dejanja.

Rusija je ob tem trenutno v več kot 1300 kazenskih postopkih proti približno 400 osebam pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi domnevnih vojnih zločinov ruskih sil nad civilnim prebivalstvom v Ukrajini.

Ukrajina prav tako izvaja lastne preiskave. Po navedbah britanskega BBC-ja so tamkajšnje oblasti sporočile, da proučujejo več kot 21.000 vojnih zločinov, ki naj bi jih ruske sile zagrešile od začetka invazije na Ukrajino.

Ukrajina je pomemben svetovni izvoznik žita. Foto: Reuters
Ukrajina je pomemben svetovni izvoznik žita. Foto: Reuters

Kremelj v napadu ne vidi ovir za izvoz žita

Sobotni ruski napad na pristanišče v Odesi ne bi smel vplivati na dogovor med Moskvo in Kijevom glede izvoza žita, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Po njegovih navedbah so bile ruske rakete usmerjene izključno proti ukrajinski vojaški infrastrukturi.

"To ne more in ne bi smelo vplivati na začetek izvoza pošiljk žita," je dva dni po napadu na odeško pristanišče dejal Peskov in dodal, da je bil napad usmerjen izključno na vojaško infrastrukturo in da ni "povezan z dogovorom o izvozu žita", ki sta ga sprti strani ob posredovanju Turčije in Združenih narodov podpisali v petek v Carigradu.

Napad je že v soboto izzval obsodbe mednarodne skupnosti, ZDA so dejale, da je vzbudil "resen dvom" o zavezanosti Rusije petkovemu dogovoru. Iz Ankare so sprva sporočili, da so od Moskve dobili zagotovila, da ruske sile za napad sploh niso odgovorne, Rusija pa je nato v nedeljo kljub temu priznala, da so ruske sile v pristanišču merile na "ukrajinsko vojaško infrastrukturo".

Pristanišče v Odesi je sicer eno od treh ukrajinskih pristanišč, ki je bilo v sporazumu določeno za izvoz žita. Obe strani sta se v sporazumu zavezali, da ladij, ki bodo prevažale žito, ne bosta napadali. Ladje naj bi pregledovala Turčija in tako zagotovila, da te ne prevažajo orožja.

Kijev pričakuje začetek izvoza še ta teden

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da pričakujejo, da bodo prve pošiljke žita ukrajinska pristanišča zapustile še ta teden. "Pričakujemo, da bo sporazum začel delovati v prihodnjih dneh in se pripravljamo, da se bo izvoz žita začel ta teden," je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo in vodja ukrajinske delegacije na pogovorih v Carigradu Oleksandr Kubrakov.

Opozoril je, da je glavna ovira za ponovno vzpostavitev izvoza žita nevarnost ruskega bombardiranja in pri tem pozval Turčijo in Združene narode, naj zagotovijo varnost ukrajinskih konvojev. "Če stranke ne bodo zagotovile varnosti, sporazum ne bo deloval," je poudaril.

Izvoz žita sicer ovirajo tudi številne mine, ki so jih postavile ukrajinske sile za zaščito pred ruskimi napadi. Po ministrovih besedah bo razminiranje potekalo le v koridorju, ki je potreben za izvoz, konvoje, ki bodo poleg žita prevažali tudi gnojila, pa bodo spremljale ukrajinske ladje, je še dodal.

Namestnik ministra za infrastrukturo Jurij Vaskov je medtem povedal, da bo kot prvo pristanišče za izvoz začelo obratovati jugozahodno pristanišče Čornomorsk, nato pa tudi pristanišče Odesa na jugu in pristanišče Pivdeni na jugozahodu Ukrajine.