Hrvaški predsednik Zoran Milanović. Foto: Reuters
Hrvaški predsednik Zoran Milanović. Foto: Reuters

Milanović, ki je v sredo na parlamentarnih volitvah sodeloval kot neuradni premierski kandidat, je že marca ob razpisu volitev napovedal, da bo na njih sodeloval kot premierski kandidat levosredinske stranke SDP.

Ustavno sodišče ga je nemudoma opozorilo, da kot predsednik republike ne more biti kandidat na parlamentarnih volitvah, če želi sodelovati na njih, pa mora odstopiti.

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović je tedaj napovedal, da bo sodišče budno spremljalo volitve in da bo v primeru kršenja ustave ukrepalo. Kot enega od skrajnih ukrepov je omenil tudi razveljavitev volitev.

Ustavno sodišče je na današnji izredni seji odločilo, da se je Milanović s svojimi izjavami in vedenjem spravil v položaj, da ne more biti niti mandatar za sestavo prihodnje vlade niti premier.

Šeparović je spomnil, da so Milanovića pravočasno opozorili, a kljub temu ni odstopil. S tem je po njihovi oceni deloval protiustavno, pod vprašaj pa je postavil tudi vladavino prava in demokratični večstrankarski sistem kot najvišjo ustavno vrednoto. Mandatar po besedah Šeparovića ne more biti, niti če bi odstopil zdaj. "Bil je pravočasno opozorjen, moral bi odstopiti takoj," je dejal in dodal, da si je sam zaprl vrata do mandatarstva.

Šeparović je stranke pozval k spoštovanju te odločitve. Opozoril je tudi, da bi ustavno sodišče, če bo mandat za sestavo vlade dobil Milanović, lahko to odločitev razveljavilo.

Stranka SDP je po oceni ustavnega sodišča opozorilo med volilno kampanjo upoštevala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zakaj so čakali do danes?

Današnje opozorilo ustavnega sodišča je povzročilo vrsto odzivov v javnosti, med katerimi je najpogostejše vprašanje, zakaj tega ni sporočilo že pred volitvami.

Po navedbah ustavnega sodišča tega niso storili, ker z novimi opozorili in sporočili do dneva parlamentarnih volitev niso želeli vplivati na voljo volivcev. Dodali so, da ne glede na "ustavnopravno nesprejemljivo vedenje" predsednika republike in nespoštovanje opozorila ne postavljajo pod vprašaj volje volivcev.

Milanović: O mandatarju bodo odločali volivci, ne ustavni sodniki

Odločala bo volja volivcev, ne ustavni sodniki, je Milanović sporočil v odzivu na opozorilo ustavnega sodišča. "Volitve so končane. Volja državljanov bo odločila o izvršni oblasti na Hrvaškem, nihče drug, zagotovo pa ne sodniki ustavnega sodišča," je na novinarski konferenci izjavil Milanović.

Opozorilo sodišča je označil za pripravo za državni udar. "To je neke vrste priprava, da bo na primer jutri Plenković, boter korupcije na Hrvaškem, ko bo moral zapustiti Banske dvore, ko ga bodo po volji ljudstva deložirali, rekel, da ima odločbo ustavnega sodišča in da tega ne želi storiti," je dejal.

Znova je zagotovil tudi, da bo spoštoval ustavo in da bo mandat dobil samo tisti, ki bo imel 76 poslanskih podpisov.

Kot meni, je sam optimalen za mandatarja. Možnosti za to so po njegovih besedah realne, a da je to na koncu lahko tudi kdo drug.

Ostro se je odzval tudi predsednik SDP-ja Peđa Grbin in poudaril, da oblast izhaja iz ljudstva, medtem ko Šeparović misli, da pripada njemu. "Ljudstvo je svoje predstavnike izbralo v sredo na podlagi tega, kar so govorili, in na podlagi tega, česar niso smeli govoriti, ker jim je ustavno sodišče to prepovedalo," je dejal.

O tem, ali bodo upoštevali opozorilo ustavnega sodišča, pa je dejal, da "če se bo zgodilo, da bo enega človeka podprlo 76 poslancev, ki so dobili zaupanje državljanov, potem bi rad videl tisto ustavno sodišče, ki bo krojilo in odločalo, kdo lahko in kdo ne more voditi vlade".

Trenutno na Hrvaškem potekajo intenzivna koalicijska pogajanja med strankami. Vladajočo večino poskuša na eni strani sestaviti vladajoča stranka HDZ premierja Andreja Plenkovića, ki je na volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov, na drugi pa opozicijski SDP, ki je osvojil 42 mandatov.

Spopad med hrvaškim ustavnim sodiščem in Milanovićem