Turisti se skušajo zaščititi pred soncem pred znamenito Sagrado Familio. Foto: EPA
Turisti se skušajo zaščititi pred soncem pred znamenito Sagrado Familio. Foto: EPA

V Barceloni je dnevna temperatura v sredo ob visoki vlažnosti dosegla 39 stopinj Celzija. Tudi noč ni prinesla olajšanja, saj so izmerili najvišjo nočno temperaturo v mestu doslej, poroča Catalan News. Observatorij Fabra kot najnižjo temperaturo navaja 29,5 stopinje.

Mestne oblasti so zato aktivirale t. i. vročinski načrt. Okoli 3600 ranljivim ljudem so poslali SMS-sporočila z nasveti, kako se izogniti vročini, ter jih napotili v klimatizirana zatočišča.

Gre za ohlajene hale s pitniki, ki jih odprejo med vročinskimi valovi in v katerih lahko ljudje s težavami poiščejo pomoč. Vsak dan je po mestu odprtih najmanj sto od skupno 230 takšnih centrov, še poroča Catalan News.

V Barceloni živi okoli 4700 brezdomcev. Foto: EPA
V Barceloni živi okoli 4700 brezdomcev. Foto: EPA

Pokrivala in voda za brezdomce

Poleg tega so posebno skrb namenili brezdomcem. V katalonski prestolnici jih po podatkih iz leta 2021 živi okoli 4700, med njimi pa jih najmanj 1000 spi na ulicah.

Mestni svet je na teren ob tokratnem vročinskem valu poslal ekipe prostovoljcev, ki so brezdomcem razdeljevale vodo in pokrivala ter jim predale informacije o klimatiziranih zatočiščih.

Vročinski načrt tokrat vključuje tudi zalivanje 310.000 dreves v mestu. Odločitev so sprejeli po tragičnem dogodku v tem mesecu, ko se je palma zrušila na mlado žensko in jo ubila, poroča Guardian.

Četrti vročinski val v Španiji se bliža h koncu

Španija je trenutno v primežu četrtega letošnjega vročinskega vala, ki je tokrat zajel tudi običajno hladnejši sever države. Marsikje so izmerili temperature nad 40 stopinj Celzija, tudi v baskovski prestolnici Bilbao. Ohladitev po državi pričakujejo konec tedna.

Zaradi vročine in suše celotna država ostaja v stanju pripravljenosti na požare. Največji letošnji požar na Tenerifu, ki je požgal 15.000 hektarjev površin, je trenutno pod nadzorom. Na Kanarskih otokih požar prvič v več kot enem tednu "ni pridobil niti enega kvadratnega metra", je sporočil vodja lokalnih oblasti Fernando Clavijo. Manjši požari so izbruhnili v regiji Castilla y León na severozahodu Španije, številni javni parki in naravni rezervati so zaprti.

Dve zaporedni vroči in suhi poletji prav tako vplivata na letino grozdja in oljk v Španiji, ki je največja proizvajalka oljčnega olja na svetu. Lanski pridelek je bil za polovico manjši od povprečja, tudi letošnji pa bo razmeroma slab, zato je cena vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja že dvakrat višja kot pred letom dni.