Iskanje vojaka, ki je grozil priznanemu virologu. Foto: Reuters
Iskanje vojaka, ki je grozil priznanemu virologu. Foto: Reuters

Moški, ki je bil zaradi povezav s skrajno desnico na seznamu protiteroristične policije, ima po podatkih oblasti pri sebi več kosov orožja. Pri iskanju sodelujejo tudi tamkajšnja vojska in nemški ter nizozemski policisti.

46-letnega Jurgena Coningsa, visoko usposobljenega pripadnika belgijske vojske, ki je med drugim sodeloval v operacijah v Afganistanu, Iraku, Bosni in na Kosovu, so zadnjič videli v ponedeljek, v torek zvečer so v gozdovih ob nacionalnem parku Hoge Kempen blizu meje z Nizozemsko našli njegov avtomobil.

Wenke Roggen, belgijska zvezna tožilka, je dejala: "V avtomobilu smo našli štiri metalce raket in strelivo. Coningsa iščejo z vsemi močmi, objavili pa smo tudi iskalni nalog z njegovim opisom in fotografijo."

Napovedal vojno režimu in virologu

Conings je v pismu, ki ga je pustil v stanovanju, napovedal vojno režimu in vsem virologom v državi. Vojak, ki skrajnodesničarskih prepričanj ni skrival, je po poročanju belgijskih medijev napovedal, da se je pripravljen spopasti s policijo in umreti.

Belgijski premier Alexander De Croo je dejal: "Vprašanje je, kako je to mogoče. Kako ima nekdo, ki je na seznamu protiteroristične policije, ki je v preteklosti že grozil, v vojski dostop do orožja in ga celo lahko odnese s seboj?"

Conings je v pismu zapisal, da bo obračunal tudi z enim najvidnejših virologov v državi Marcom Van Ranstom, ki belgijski vladi svetuje pri spopadanju s pandemijo koronavirusne bolezni 19. Van Ransta in njegovo družino so v torek v policijskem spremstvu preselili v varno hišo.

Belgijska policija na lovu za oboroženim vojakom