Policija je izvedla racije v okviru dveh preiskav. Foto: EPA
Policija je izvedla racije v okviru dveh preiskav. Foto: EPA

Policija je racije izvedla med hišnimi preiskavami v prestolnici Bruselj, pristaniškem mestu Antwerpen in obmejnem mestu Eupen. Sodni vir je povedal, da so aretirali "zelo mlade radikalizirane ljudi", ki jih sumijo članstva v džihadističnem gibanju.

Tožilstvo je še sporočilo, da so aretacije izvedli v okviru dveh preiskav. Eno je vodila zvezna policija v Bruslju, drugo pa preiskovalni sodnik v Antwerpnu. Dodalo je, da med zadevama obstajajo povezave, da pa bodo potrebne dodatne preiskave, da bi ugotovili, v kolikšni meri se prepletata.

V okviru preiskave v Antwerpnu so aretirali pet osumljencev, vključno z enim v Eupenu blizu nemške meje. Preiskava v Bruslju pa je vodila do aretacij treh oseb.

Vsaj pet pridržanih je osumljenih načrtovanja "terorističnega napada v Belgiji", je sporočilo tožilstvo.

Viri so govorili o več možnih napadih, vendar je tožilstvo v izjavi navedlo, da morebitni cilj ali cilji še niso bili določeni.

V okviru obeh preiskav so izvedli hišno preiskavo tudi v Molenbeeku, bruseljski četrti z veliko priseljenci s severa Afrike, kjer je živelo več odgovornih za pretekle krvave teroristične napade v evropskih prestolnicah.

Tudi Belgija je bila med letoma 2016 in 2018 tarča več smrtonosnih džihadističnih napadov. V Bruslju tako trenutno poteka sojenje devetim obtoženim zaradi sodelovanja v samomorilskih bombnih napadih marca 2016, v katerih je bilo v Bruslju ubitih 32 ljudi.