Foto: Youtube
Foto: Youtube

Septembra lani je beloruska članica Evropske radiodifuzne zveze (EBU) sporočila, da je na Evroviziji 2021 ne bo zastopal duet VAL, ki je bil izbran lani, ampak bodo na letošnje tekmovanje poslali drugega izvajalca. Takoj so se pojavili očitki, da se je televizija BTRC za spremembo odločila, ker sta člana zasedbe podpirala proteste proti tamkajšnjemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, uradno pojasnilo pa je bilo, da Valerija Gribusova in Vladislav Paškevič, ki duet sestavljata, "nimata vesti".

Pozneje so na televiziji za predstavnika izbrali zasedbo Galasy ZMesta, pesem Ya nauchu tebya oz. v prostem prevodu "Naučil te bom", ki je v beloruščini, pa predstavili v torek, torej 9. marca. Le nekaj ur pozneje je med ljubitelji evrovizijske popevke že vršalo. Pesem časti Lukašenkov režim, upravičuje nasilje in zatiranje svobode govora ter slavi suženjstvo, so opozarjali belorusko govoreči kritiki. Le nekaj ur po premieri skladbe so na različnih temu namenjenih platformah vzniknile peticije, ki so pozivale k diskvalifikaciji skladbe oz. zasedbe.

V četrtek popoldne seje odzval tudi EBU, ki je v izjavi za javnost poudaril, da je Evrovizija nepolitično glasbeno tekmovanje, omenjena skladba pa to ogroža, kar na kocko med drugim postavlja tudi "ugled Izbora za pesem Evrovizije". Kot so zapisali, skladba v takšni obliki ne bo sodelovala na tekmovanju, so pa dali televiziji BTRC možnost, da jo spremenijo oz. da predstavijo novo pesem, ki bo ustrezala standardom Evrovizije. "Če to ne bo storjeno, bo (Belorusija, op. a.) lahko diskvalificirana z letošnjega tekmovanja," so še sklenili sporočilo za javnost.

Armenija odpovedala udeležbo

Če se bo to zgodilo, bo letos na Evroviziji tekmovalo "zgolj" 39 držav. Nedavno je namreč udeležbo odpovedala tudi Armenija, in sicer zaradi razmer v Gorskem Karabahu, protestov, ki so po državi izbruhnili po novembrskem podpisu premirja z Azerbajdžanom in s tem povezanih političnih napetosti.

Slovenijo bo, kot je znano, v Rotterdamu zastopala Ana Soklič s skladbo Amen. Nastopila bo v prvem polfinalu, 18. maja, in si, upajmo, pripela tudi vstopnico za finalni večer, ki bo štiri dni pozneje.