Svetlana Tihanovska. Foto: Reuters
Svetlana Tihanovska. Foto: Reuters

Beloruska opozicija, zbrana v t. i. koordinacijskem svetu, zahteva odstop beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, nagrado pa je dobila za pogum in odločnost v boju proti režimu, pri katerem vztraja na množičnih protestih.

"Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas je, da ostanete odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani," je ob razglasitvi nagrade novembra dejal predsednik parlamenta David Sassoli.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tihanovska je ob prejemu nagrade opozorila, da brez svobodne Belorusije tudi EU ni popolnoma svoboden. EU in svet je zaprosila za nadaljnjo podporo boju beloruskega naroda za demokratično in svobodno Belorusijo. "Zavezani smo zmagi in bomo zmagali," je poudarila.

"Evropska unija mora biti pogumnejša pri podpiranju Belorusije zdaj in ne enkrat v prihodnosti. Podpirati človekove pravice in demokracijo ni vmešavanje, ampak dolžnost vsake spoštovanja vredne države. Vaša solidarnost in glas sta pomembna, a dejanja so tista, ki štejejo," je dejala.

Množični protesti že od avgusta

Po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji od avgusta potekajo množični protesti opozicije proti režimu. Za zmagovalca volitev se je razglasil Lukašenko, opozicija, ki vztraja, da je dejanska zmagovalka Tihanovska, zahteva njegov odstop, izpustitev vseh političnih zapornikov in konec policijskega nasilja nad mirnimi protestniki.

EU z novimi sankcijami proti Belorusiji

Članice EU-ja so sprejele nove sankcije proti Belorusiji zaradi nasilnega zatrtja protestov proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Na seznamu za sankcije je 29 posameznikov in sedem podjetij ter organizacij.

To je že tretji krog sankcij EU-ja proti Lukašenkovemu režimu, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v unijo. Do zdaj so jih uvedli že proti predsedniku, njegovemu sinu in več kot 50 beloruskim uradnikom.

Številne predstavnike opozicije so med protesti zaprli ali pa so zbežali iz države. Tihanovska se je po volitvah zatekla v Litvo, od koder nadaljuje svoj boj.

EU je zaradi represije nad prebivalstvom sprejel sankcije proti 55 beloruskim posameznikom, tudi proti Lukašenku. Vendar je Tihanovska prejšnji teden izrazila razočaranje, ker je EU prepočasen in preveč neodločen pri ustrezni pomoči Belorusom.

Ocenjuje, da bi morala Evropska unija storiti več pri pomoči beloruskemu opozicijskemu gibanju, še posebej z več gospodarskimi sankcijami, da bi Lukašenka prisilila k odstopu.

Evropski parlament nagrado saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.

Beloruska opozicija prevzela nagrado Saharov