Tihanovska se je pred pregonom v domovini zatekla v Litvo. Foto: Reuters
Tihanovska se je pred pregonom v domovini zatekla v Litvo. Foto: Reuters

Beloruske oblasti Tihanovsko obtožujejo veleizdaje, zarote z namenom prevzema oblasti ter ustanovitve in vodenja ekstremistične organizacije. Grozi ji do 15 let zapora.

Svetlana Tihanovska, ki se je po nasilnem zatrtju protestov zatekla v Litvo, je sojenje označila za farso. "Ta sojenja sploh niso sojenja. To je predstava, farsa, s pravico pa nima nobene zveze," je medijem povedala v švicarskem Davosu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).

Zatrdila je, da je skušala navezati stik z odvetnikom, ki ji ga je določilo sodišče, vendar se ta ni odzval. Sojenje v domovini je po njenih besedah "osebno maščevanje Lukašenka in njegovih pajdašev", ki ni usmerjeno le proti njej, temveč proti vsem, ki mu nasprotujejo.

V teh dneh se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Foto: Reuters
V teh dneh se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Foto: Reuters

Množični protesti po domnevno ukradenih volitvah

Na volitvah leta 2020 je po podatkih državne volilne komisije Aleksander Lukašenko, ki državo vodi že od leta 1994, osvojil 80 odstotkov glasov.

Izbruhnili so množični protesti Belorusov, ki so trdili, da so bile volitve ukradene. Tihanovska in zavezniki so takrat pozivali k odstopu Lukašenka in mirnemu prenosu oblasti.

Beloruske oblasti so nasilno zatrle proteste in nato zaprle številne predstavnike opozicije, kritične novinarje in aktiviste. Nedavno se je v Minsku začelo tudi sojenje borcu za človekove pravice in Nobelovemu nagrajencu Alešu Bjaljackemu, ki mu grozi do 12 let zapora.

Pred kandidaturo glavni obraz protestov

40-letna Tihanovska je bila poleg zaprte Marije Kolesnikove in Veronike Cepkalo leta 2020 ena ključnih voditeljic protestov proti dolgoletnemu predsedniku Lukašenku.

Kandidaturo na volitvah je napovedala po aretaciji njenega moža Sergeja Tihanovskega, ki je prav tako nameraval kandidirati in ki prestaja 18-letno zaporno kazen zaradi "organiziranja in spodbujanja nemirov".

Pozneje so tri opozicijske voditeljice med drugim prejele nagrado Karla Velikega, ki jo podeljujejo za posebne zasluge pri evropskem povezovanju. Tihanovska je prva beloruska javna osebnost, ki se je udeležila Svetovnega gospodarskega foruma po letu 1992.

V Minsku se je v odsotnosti začelo sojenje Svetlani Tihanovski