V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, ki so bile 9. avgusta, že ves čas potekajo protivladni protesti. Foto: Reuters
V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, ki so bile 9. avgusta, že ves čas potekajo protivladni protesti. Foto: Reuters

Na seznamu aretacij med protesti v Belorusiji, objavljenem na spletni strani organizacije Vjasna, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, je 1126 ljudi, med njimi tudi več novinarjev.

Največ so jih pridržali v prestolnici Minsk, o pridržanjih pa poročajo tudi iz mest Brest, Bobrujsk, Vitebsk, Grodno, Novopolock in Mogilev. Številne pridržane so po zaslišanjih izpustili.

Sorodna novica Na protestih v Belorusiji naj bi aretirali več kot 500 ljudi

Nasilje varnostnih sil

Protestniki so se v nedeljo zbrali na več shodih tako v prestolnici Minsk kot drugih beloruskih mestih, kjer redno protestirajo proti predsedniku Lukašenku že vse od spornih volitev avgusta. Protesti so bili posvečeni opozicijskemu aktivistu in umetniku, ki ga je sredi prejšnjega tedna na protestih aretirala policija, dan pozneje pa je zaradi poškodb umrl. Po nekaterih ocenah se je v beloruski prestolnici zbralo na tisoče ljudi.

Tudi v nedeljo so tako kot večkrat prej poročali o nasilju varnostnih sil nad protestniki. Na nekaterih posnetkih je videti, kako protestnike preganjajo v črno oblečeni moški, na drugih pa, kako protestnike tlačijo v zaporniške kombije. Priče omenjajo še, da so varnostni organi streljali z gumijastimi naboji. Več ljudi naj bi bilo ranjenih.

Sankcije Evropske unije (EU)

V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, ki so bile 9. avgusta, že ves čas potekajo protivladni protesti. Lukašenko trdi, da je prejel 80 odstotkov glasov, medtem ko opozicija zmago pripisuje svoji voditeljici v izgnanstvu Svetlani Tihanovski.

EU je proti nekaterim predstavnikom beloruskega režima uvedel sankcije. Tihanovska, ki se je zatekla v Litvo, je sporočila, da se je z veleposlaniki več članic Unije danes pogovarjala o morebitnih novih sankcijah proti Lukašenkovemu režimu zaradi očitnega stopnjevanja nasilja. Na družbenem omrežju Telegram je še dodala, da je nove sankcije pričakovati ta teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.