Poslopje naj bi končali že leta 2011. Foto: Reuters
Poslopje naj bi končali že leta 2011. Foto: Reuters

Poslopje na 260.000 kvadratnih metrih je po poročanju britanskega Guardiana največji sedež obveščevalne službe na svetu. Leži blizu kraja, kjer je nekoč potekal berlinski zid.
Njegova dolgoletna gradnja je stala 1,1 milijarde evrov, čeprav bi morala po prvotnih načrtih stati 730 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri gradnji so uporabili 135.000 kubičnih metrov betona in 20.000 ton jekla. Poslopje ima 14.000 oken in 12.000 vrat, BND sporoča na svoji spletni strani.

Nov sedež naj bi bil dokončan že leta 2011, a se je zamaknilo zaradi težav pri gradnji in drugih razlogov. Leta 2015 so tatovi recimo ukradli pipe s stranišč po vsej stavbi, zaradi česar je prišlo do poplav in druge škode.

Angela Merkel: Nemčija potrebuje močno obveščevalno službo

Kanclerka je ob slovesnem odprtju prostorov izrazila prepričanje, da Nemčija ob novih globalnih grožnjah bolj kot kadar koli potrebuje močno in učinkovito obveščevalno službo. Med novimi grožnjami je Angela Merkel poudarila širjenje lažnih novic in kibernetske napade.

Oddelek BND-ja, ki je pristojen za prisluhe in računalniško spremljanje, bo ostal blizu Münchna, kar so kritizirali nemška levica in zeleni, saj se bojijo, da bodo njegove dejavnosti povsem zunaj nadzora Berlina.

Okoli 3.200 od 4.000 zaposlenih, ki bodo tam delali, jih je že prišlo v novo poslopje. BND v Nemčiji in po svetu sicer zaposluje 6.500 ljudi. Zadnjih pet desetletij je imela obveščevalna agencija osrednje prostore v münchenskem predmestju Pullach, delovala pa je tudi na drugih lokacijah.

Na kraju, kjer stoji nov sedež BND-ja, so bila prej policijska poslopja, ki so bila uničena med drugo svetovno vojno. Nato pa je na prizorišču stal športni stadion, ki so ga uničili v času kandidature za priredbo olimpijskih iger leta 2000.