Preživele prebežnike so prepeljali v Mitilene. Foto: Reuters
Preživele prebežnike so prepeljali v Mitilene. Foto: Reuters

Podatkov o njihovem zdravstvenem stanju ali državljanstvih niso posredovali.

Preživele so prepeljali v Mitilene, glavno mesto na Lezbosu, ki leži ob eni najprometnejših prehodnih poti za prebežnike, ki prihajajo iz Turčije.

V Grčijo je prek morske in kopenske meje s Turčijo v zadnjih letih vstopilo na tisoče prebežnikov, večinoma iz Sirije, Afganistana in Pakistana.

Sredi junija se je v Jonskem morju pri grškem polotoku Peloponez potopila prenatrpana ribiška ladja, na kateri je bilo najmanj 700 ljudi, ki so proti Evropi odpluli iz Libije. Približno 100 so jih rešili, po grških podatkih pa naj bi jih okoli 600 utonilo.

Grčija je lani zaostrila politiko do prebežnikov in s pomočjo evropske agencije za nadzor meja Frontex okrepila patrulje na mejah s Turčijo.

Zaradi tega je bila konservativna vlada v Atenah deležna tudi kritik, saj naj bi tihotapci prebežnikov posledično izbirali nevarnejše in daljše poti, da bi dosegli Italijo.

Italija: V dveh dneh prispelo več kot 750 prebežnikov

Medtem je v Italijo v zadnjih dveh dneh prispelo več kot 750 prebežnikov. Reševalna ladja Ocean Viking nevladne organizacije SOS Mediterranee je danes v Neapelj prepeljala 439 prebežnikov, ki jih je rešila v Sredozemskem morju. Ladja bi sicer prebežnike morala prepeljati do Genove, a je pot spremenila zaradi slabega vremena.

Po navedbah lokalnih oblasti se je med drugim v Neaplju izkrcalo 90 mladoletnikov brez spremstva, štiri nosečnice in šest invalidov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na italijanskem otoku Lampedusa je medtem trenutno nastanjenih 3593 prebežnikov, od tega 193 mladoletnikov brez spremstva, potem ko je v nedeljo s sedmimi čolni na otok prispelo 325 ljudi. Skoraj 950 so jih oblasti s trajektom in letalom prepeljale na celino, da bi razbremenile sprejemni center na Lampedusi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Otok so sicer v zadnjih dneh dosegli številni prebežniki. V petek je na 65 čolnih Lampeduso doseglo skoraj 1920 ljudi, v soboto pa še 1700 na 45 čolnih. Večino so jih na otok pripeljali pripadniki italijanske obalne straže in policije.

V Italijo je letos prek Sredozemlja po podatkih notranjega ministrstva v Rimu prispelo 107.530 ljudi. V enakem obdobju lani pa jih je v državo prišlo 52.954.