Prebežnike s šestih čolnov je rešila obalna straža. Foto: EPA
Prebežnike s šestih čolnov je rešila obalna straža. Foto: EPA

Prebežniki iz Konga, Slonokoščene obale, Burkina Fasa, Kameruna, Gvineje, Nigerije, Senegala in Malija so na nevarno pot proti Evropi izpluli iz pristanišč Gabes, Sfax in Mahdia v Tuniziji.

V soboto je na Lampeduso v 24 urah prispelo 27 čolnov s skupno 718 prebežniki, v noči na nedeljo jih je priplulo še šest. Skupno šest čolnov z med 28 in 54 ljudmi na krovu so na morju pred otokom rešili patruljni čolni italijanske obalne straže.

Sorodna novica V brodolomu pri Lampedusi umrlo najmanj 41 prebežnikov

V sprejemnem centru na Lampedusi z uradno kapaciteto 400 ljudi je trenutno nastanjenih več kot 2000 prebežnikov. Približno 1200 naj bi jih zato čez dan s trajekti odpeljali na Sicilijo.

V Italijo letos prišlo dvakrat več prebežnikov kot lani

V Italijo je po morju letos prišlo približno 96.000 prebežnikov. Število prihodov čez Sredozemsko morje se je tako v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih našteli 45.700, podvojilo.

Osrednje Sredozemlje je ena najnevarnejših migracijskih poti na svetu. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) se je od leta 2014 tam utopilo ali je pogrešanih več kot 22.000 ljudi.