Boris Johnson. Foto: EPA
Boris Johnson. Foto: EPA

Johnson je prejel 160 glasov, Hunt pa je prejel 77 glasov, le dva več kot minister za okolje Michael Gove, ki je v prejšnjem, četrtem krogu prejel več glasov kot Hunt. Od 313 glasovnic je bila v petem krogu glasovanja neveljavna ena. Že po tretjem krogu je izpadel notranji minister Sajid Javid, ki je prejel 34 glasov.

"Zelo sem počaščen, da sem v zadnjem glasovanju dobil več kot 50 odstotkov glasov," je v odzivu na Twitterju zapisal Johnson. "Veselim se, da bom šel po vsem Združenem kraljestvu in predstavil svoj načrt, da izpeljem brexit, poenotim državo in ustvarim svetlejšo prihodnost za vse nas," je dodal Johnson, ki glede na dosedanja glasovanja velja za favorita za vodjo stranke.

Le za dva glasova poraženi Gove je v odzivu dejal, da je razočaran, a ponosen na svojo kampanjo. "Bilo mi je v čast, da sem lahko predstavil vizijo za prihodnost naše države," je poudaril in čestital tekmecema, ki sta ga premagala.

O nasledniku premierke Therese May bo po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Novi predsednik stranke, ki bo postal tudi novi britanski premier, bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.

Mayeva, ki se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, je odstopno izjavo podala 7. junija.