Boris Johnson ostaja glavni favorit za naslednika Therese May. Foto: EPA
Boris Johnson ostaja glavni favorit za naslednika Therese May. Foto: EPA

Johnson je med peterico preostalih kandidatov dobil največ glasov. Podprlo ga je 143 od skupno 313 poslancev stranke.

V primerjavi s torkovim glasovanjem je Johnson pridobil 17 glasov. Že pred glasovanjem ga je za naslednika Therese May podprl nekdanji minister za brexit Dominic Raab, ki je izpadel v drugem krogu glasovanja v torek.

Johnson se je na Twitterju že zahvalil za podporo v tretjem glasovanju na njegov 55. rojstni dan: "Daleč smo prišli, a imamo še dolgo pot pred seboj."

Drugouvrščeni, zdajšnji zunanji minister Jeremy Hunt je prejel 54 glasov, kar je osem več kot v drugem krogu. Minister za okolje Michael Gove z 51 glasovi ostaja na tretjem mestu. V igri za naslednika Therese May na čelu konservativcev z 38 glasovi ostaja še notranji minister Sajid Javid.

Izpadlo že šest kandidatov

Tokrat je izpadel minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart, ki je prejel le 27 glasov.

V drugem krogu je na glasovanju izpadel Raab. Že v prvem krogu prejšnji teden so se iz tekme za naslednjega predsednika konservativne stranke in tudi premierski položaj poslovili nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom, nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper in nekdanja ministrica za delo Esther McVey. Naprej se je uvrstil tudi minister za zdravje Matt Hancock, ki pa je nato sam odstopil od kandidature.

Izločanje vse do zadnjih dveh kandidatov

Četrti krog bo na vrsti že v četrtek, glasovanja pa se bodo nadaljevala, dokler ne bosta ostala samo še dva kandidata. Nato pa bo o nasledniku Mayeve po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Novi predsednik stranke, ki bo postal tudi novi britanski premier, bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.