Notranji minister je postal vodja skrajno desne Lige, kar se kaže v zaostrovanju odnosa do prebežnikov. Foto: EPA
Notranji minister je postal vodja skrajno desne Lige, kar se kaže v zaostrovanju odnosa do prebežnikov. Foto: EPA
Matteo Salvini
Nedavno je Salvini dejal, da želi izvesti popis Romov v Italiji in izgnati tiste, brez italijanskega državljanstva. Romi, državljani Italije, pa bi lahko po njegovih besedah "na žalost" ostali v državi. Foto: EPA
Papež Frančišek in prebežnik
Guardian piše, da se opozicijska Demokratska stranka ne zna ali noče upreti Salvinijevi ksenofobiji, zato so edina večja opozicija na tem področju pravzaprav deli Katoliške cerkve. Foto: Reuters

"Rasistom prepovedan vstop. Pojdite domov!" je duhovnik Gianfranco Formenton v pokrajini Umbrija napisal na znak na vratih cerkve v zaselku San Martino di Trignano ob kraju Spoleto kot odziv na ksenofobno retoriko Lige leta 2015, ko je na obalah Italije pristalo več kot milijon prebežnikov.

Formenton, ki že dolgo pridiga proti rasizmu in v podporo prebežnikom, ve, kako se je spopasti Salvinijem. Po postavitvi znaka je zdajšnji notranji minister Salvini na Twitterju zapisal: "Morda ima duhovnik raje tihotapce, sužnjelastnike in teroriste? Žal mi je za Spoleto in to cerkev, če se ima ta človek za duhovnika".

Nekaj dni po tem, ko je Luca Traini, kandidat Lige na lokalnih volitvah, februarja v mestu Macerata v streljanju ranil šest afriških prebežnikov, so neznanci vdrli v Formentonovo župnišče in njegov dom, šlo pa naj bi za privržence skrajne desnice.

Duhovniki glavna opozicija
Kaže, da je Salvinijevo strupeno stališče glede prebežnikov ohromilo levosredinsko Demokratsko stranko, piše britanski Guardian, zaradi česar so postali najmočnejši nasprotniki notranjega ministra ravno duhovniki, kot je Formenton, ki pa imajo težave s prepričevanjem faranov, naj sprejmejo migrante. Tudi Salvini je katoličan in naj bi redno obiskoval maše.

"Imamo ljudi, ki želijo blagoslov Cerkve, procesije in verske obrede, vsakič, ko papež Frančišek spomni na migrante ali revne, pa ne poskušajo več," je dejal Formenton. "Obstaja zla sila rasizma, in Salvini je pripomogel k temu. Bil je pravi čarovnik v vzbujanju sovraštva in manipuliranju z jezo. Ljudje vseh starosti so postali rasisti zaradi ozračja, v katerem živimo".

Salvini je že prepovedal vplutje ladij nevladnih organizacij z rešenimi prebežniki na krovu v italijanska pristanišča, zdaj pa želi storiti enako še za ladje tujih mornaric. "Ladje mednarodnih misij [...] ne bi smele vse pripluti v Italijo. Nekatere da, ne pa vse," je dejal v intervjuju za italijanski časnik La Verita. Kot je pojasnil, je imel med drugim v mislih operacijo EU-ja Navfor Med Sophia, ki jo koordinira evropska agencija za zunanje meje Frontex.

Podobno kot Salvini se je sicer odzval tudi vodja koalicijskega Gibanja petih zvezd Luigi di Maio. "Ladje evropskih misij morajo migrante voziti v vsa evropska pristanišča, ne samo v italijanska," je dejal za italijanski Radio 1.

Medtem so viri v obrambnem ministrstvu, ki jih navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, v nedeljo poudarili, da je odločanje glede misij EU-ja v pristojnosti obrambnega in zunanjega ministrstva.

Plovila tujih mornaric, ki sodelujejo v reševalnih operacijah EU-ja ali zveze Nato, veliko prebežnikov prepeljejo v italijanska pristanišča. V nedeljo je tako irska ladja Samuel Beckett na Sicilijo prepeljala 106 ljudi.

Tudi Salvini nagovarja katoličane
Nekaj dni po tem, ko je milanski nadškof Mario Delpini pozval k več človečnosti med kristjani, je Salvini na rednem letnem srečanju Lige v Pontidi v Lombardiji prejšnjo nedeljo obljubil, da bo vzpostavil vseevropsko zavezništvo proti "množičnemu priseljevanju". V dneh po Salvinijevem govoru je v Sredozemskem morju umrlo več kot 200 prebežnikov.

Med nagovorom več tisoč podpornikov je Salvini držal rožni venec, njegovo uporabo verskih podob in predmetov pa je duhovnik Cosimo Scordato v Palermu primerjal z ravnanjem mafijcev. "Držati rožni venec pred tisočimi podpornikov me spominja na mafijske šefe, ki držijo biblijo," je dejal Scordato, ki je bil žrtev mafijskega ustrahovanja.

Prejšnji konec tedna je eden najbolj priljubljenih duhovnikov v Italiji Luigi Ciotti organiziral protest in pozval ljudi, naj nosijo rdeče majice. Rdečo majico je imela namreč na sebi triletni Ajlan Kurdi, ko je njegovo truplo morje naplavilo na turško obalo leta 2015.

"Rdeča pomeni tudi stop," je dejal. "In zdaj se moramo ustaviti in razmisliti ter zazreti vase. Moramo preizprašati svoja srca in vest: Kaj postajamo?"

Pred dnevi je duhovnik Alex Zanotelli novinarje pozval, naj poročajo več o tragedijah v Afriki in med Italijani širijo zavedanje o težavah migrantov, ki jih številni v Italiji označujejo za "parazite" in "vsiljivce". "Če Italijani ne vedo, kaj se dogaja v Afriki, ne morejo razumeti, zakaj toliko ljudi beži iz svojih dežel in tvega svoje življenje," je dejal.