Eden izmed prebežnikov, rešenih v Sredozemlju, med molitvijo v cerkvi v Rimu. Foto: Reuters
Eden izmed prebežnikov, rešenih v Sredozemlju, med molitvijo v cerkvi v Rimu. Foto: Reuters
Prebežnik v Španiji med skokom v morje, da bi ubežal policistu. Foto: Reuters
Sveče za umrle v Sredozemlju. Foto: Reuters
Papež je današnjo mašo daroval za prebežnike. Foto: Reuters

V prvi polovici letošnjega leta je v Evropo prek Sredozemskega morja prišlo več kot 46.000 prebežnikov, kar je petkrat manj kot v enakem obdobju leta 2016.

Do julija je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) samo v Italijo in Malto prišlo manj kot 17.000 ljudi, medtem ko je v enakem obdobju lani državi prek morja doseglo več kot 85.000 prebežnikov.

Čeprav je število prihodov prebežnikov prek Sredozemlja v Evropo upadlo, je na tej poti močno naraslo število smrtnih žrtev. V prvi polovici letošnjega leta je namreč po podatkih IOM-a med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 1.400 ljudi, večina izmed njih na še posebej nevarni osrednji sredozemski poti, prek katere prebežniki poskušajo doseči Italijo in Malto.

V prvi polovici je tako na vsakih 20 prebežnikov, ki so poskušali doseči Evropo, eden izmed njih umrl, medtem ko je v enakem obdobju lani od 39 pribežnikov umrl en človek. Najbolj črn mesec letošnjega leta je bil junij, ko je na poti prek Sredozemskega morja umrla osmina prebežnikov.

"To kaže, da so ljudje prisiljeni v obupne in nevarne poti," je povedal tiskovni predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Charlie Yaxley in ob tem pozval k okrepitvi iskalnih in reševalnih zmogljivosti.

Opozorila pred zlorabami
ZN je tudi znova opozoril na nevarnosti in zlorabe, s katerimi se spoprijemajo prebežniki v Libiji. Kot je povedal predstavnih UNHCR-a v Libiji Roberto Mignone, prebežnike, ki jih Libija prestreže na morju, sicer prepeljejo v uradne centre v Libiji, a so ti močno prenatrpani, kar povzroča številne zdravstvene in higienske težave.

ZN je poleg tega v teh centrih zaznal že več domnevnih primerov zlorab.

Prebežniki so v Libiji tudi pogosto žrtve tihotapcev z ljudmi. Ti jih namreč pred potjo v Evropo pogosto nastanijo v skrivnih centrih pod zemljo ali v zapuščenih skladiščih, kjer so podvrženi vsem mogočim oblikam zlorab, od mučenja in posilstev do umorov.

"Libijska obalna straža sicer glede na razpoložljiva sredstva dela vse, kar je v njeni moči, a bo sama težko rešila slehernega begunca," meni Mignone. Ob tem je še poudaril, da so zasebne dobrodelne organizacije, ki sta jih Italija in Malta prepovedali, igrale in še igrajo ključno vlogo pri reševanju človeških življenj.

Salvini za begunske centre v Libiji
Mignone je s tem odgovoril na komentarje italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je pretekli teden v libijski prestolnici Tripolis obiskal še nedelujoč klimatiziran in polno opremljen tranzitni begunski center.

Tam je namreč zavrnil kritike, da so vrnjeni prebežniki v Libiji žrtve zlorab, rekoč, da so te obtožbe "lažne in retorične".

Salvini je med obiskom predlagal tudi ustanovitev begunskih centrov na južni meji države, kar pa je Libija zavrnila, saj da je to v nasprotju z libijsko zakonodajo.

Papež kritičen do zavračanja prebežnikov

Papež Frančišek
je v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval mašo za begunce in prebežnike, ki so se je udeležili tudi ljudje, rešeni na morju, in predstavniki nevladnih organizacij, ki pomagajo prebežnikom. Ob tem je bil papež kritičen do "brezplodne hinavščine" tistih, ki zavračajo begunce in prebežnike.

Bog obsoja "brezplodno hinavščino tistih, ki si ne želijo umazati rok" in zavračajo "tiste, ki imajo, tako kot mi, pravico do varnosti in dostojnih pogojev za bivanje". Hinavščina po njegovih besedah gradi zidove, tako resnične kot virtualne, in ne mostov. "Edina razumna odgovora pri spoprijemanju z migracijami sta solidarnost in usmiljenje," je poudaril. Prebežnikom je papež dejal, naj nadaljujejo po poti vključevanja v družbo, pri čemer naj spoštujejo kulturo in zakone držav, ki so jih sprejele.

V zadnjih tednih sta Italija in Malta ladjam nevladnih migracij z rešenimi prebežniki preprečevali vstop v svoja pristanišča, zaradi česar so nekatere več dni obtičale sredi Sredozemskega morja. Iz Vatikana so ta teden sporočili, da želijo s posebno mašo zaznamovati peto obletnico papeževega obiska na italijanskem otoku Lampedusa, kamor prihajajo številni prebežniki. To je bilo prvo uradno potovanje papeža Frančiška, ki se v svojih izjavah pogosto zavzema za pravice prebežnikov.