Đukanović si želi predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: EPA
Đukanović si želi predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: EPA

Predsednica parlamenta je poudarila, da je volitve razpisala v skladu z zakonom o volitvah predsednika, ki ima petletni mandat. V skladu z zakonom jih je namreč morala razpisati do četrtka, medtem ko za razpis predčasnih parlamentarnih volitev še niso izpolnjeni pogoji.

Pogoj za njihov razpis je razpustitev parlamenta, pobude za razpustitev pa ni vložil še noben poslanec. Pobudo mora vložiti najmanj 25 poslancev, podpreti pa jo mora 41 poslancev. Dan po razpustitvi parlamenta nato predsednik države razpiše predčasne parlamentarne volitve, je pojasnila.

Predsedniške volitve je razpisala sredi globoke politične in institucionalne krize, ki preprečuje začetek izvajanja reform, potrebnih za približevanje Črne gore Evropski uniji, preprečuje pa tudi izvolitev ustavnih sodnikov.

Gre za patpoložaj, ki ga je Evropska unija večkrat obsodila in v skrajnem primeru zagrozila celo s prekinitvijo pristopnih pogajanj. To je v nedeljo med obiskom v Podgorici potrdila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je znova pozvala k imenovanju ustavnih sodnikov za vzpostavitev delujočega ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče namreč ne more sprejemati odločitev od lanskega septembra, ker ima po upokojitvi več sodnikov samo tri od skupno sedmih članov. Že peti razpis za manjkajoče sodnike v zadnjih dveh letih je popadel 12. decembra lani, ker nihče od štirih kandidatov ni dobil potrebne dvotretjinske podpore v 81-članskem parlamentu.

Delujoče ustavno sodišče je pogoj za izvedbo volitev, tako rednih predsedniških kot predčasnih parlamentarnih, ker rešuje morebitne pritožbe na izide volitev in druga vprašanja v povezavi z volilnim procesom.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da ni izključeno, da bosta politični zastoj in nenehno spopadanje parlamentarnih sil privedla do predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih želi sedanji predsednik države Milo Đukanović, vendar jim nasprotuje premier Dritan Abazović, čigar vlada je od avgusta lani v tehničnem mandatu.