Protestniki so se zbrali v enem od parkov v središču mesta, od koder jih je pregnala policija. Udeleženci protestov so prepevali "končajte zaprtje" in delili letake z napisi "pustite Irski živeti", poroča Deutsche Welle. V množici so bili tudi posamezniki, ki so nosili logotip irske skrajno desničarske Nacionalne stranke.

Protesti so se sprevrgli v nasilje, ko je eden izmed protestnikov z neposredne bližine v policista izstrelil dva ognjemeta. Policisti so se odzvali in z gumijevkami razgnali množico, protestniki pa so nanje metali različne predmete.

Policija je sporočila, da so bili ranjeni trije policisti, enega so hospitalizirali, policijski načelnik Drew Harris pa je dejal, da so imeli nekateri protestniki "očiten namen nasilništva".

Irski premier Michel Martin je v odzivu dejal, da protesti "kažejo popolno pomanjkanje spoštovanja do ljudi, ki so se v pandemiji zelo žrtvovali". Obsodil je tudi nasilje.

Vlada podaljšala ukrepe do 5. aprila

Irska vlada je v torek podaljšala stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali še vsaj do 5. aprila. V ponedeljek bodo sicer začeli postopno odpirati šole.

Število okužb v državi sicer upada, vendar je britanska različica novega koronavirusa, ki trenutno predstavlja 90 odstotkov novih okužb, spremenila situacijo, je še sporočil premier Martin. Po podatkih Univerze Oxford je bila Irska v začetku januarja v svetovnem vrhu po številu dnevnih okužb glede na število prebivalcev.