Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Dunaju so popoldne potekale demonstracije proti protikoronskim ukrepom v državi, ki se jih je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Protestniki so ob tem vlado pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza pozvali k odstopu.

Avstrija je v boju proti covidu-19 trenutno sredi tretjega zaprtja od marca lani. Zaprte so šole, trgovine z nenujno dejavnostjo, koncertne dvorane in gledališča ter športni centri.

Današnji protestniki so poleg nezadovoljstva z vlado jezo stresali tudi nad medije. Nosili so tudi napise, kot je "Vi ste bolezen. Mi smo zdravilo.", in mahali z avstrijskimi zastavami.

Večina ni nosila zaščitnih mask in vzdrževala medsebojne razdalje, vključno z nekdanjim vodjo avstrijskih svobodnjakov in podkanclerjem Heinz-Christianom Strachejem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so demonstracije v središču Dunaja dolgo potekale mirno. Nato je protestnike s sedečo akcijo ustavila skupina od 15 do 20 ljudi, oblečenih v črno.

Nogometni huligani, ki so se pridružili protestnikom proti protikoronskim ukrepom, so jih pri tem poskušali napasti. Policiji je uspelo, da je obe skupini ločila, še navaja APA.

Sočasno so potekale tudi protidemonstracije, na katerih se je po navedbah policije zbralo okoli 500 ljudi, ki so obsojali nasprotovanje nošenju zaščitnih mask.

Avstrijska vlada naj bi predvidoma v nedeljo sporočila nove ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. Skupno so do zdaj v državi potrdili 392.511 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 7053 covidnih bolnikov.

Strokovnjaki niso naklonjeni odpiranju

Vlada se je danes sešla s strokovnjaki, ki niso naklonjeni morebitnemu sproščanju sprejetih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa v državi. Odločitev o nadaljnjih ukrepih naj bi sporočili v nedeljo.

Število novih okužb je "z našega stališča mnogo previsoko", je po sestanku v kanclerjevem uradu povedal prorektor dunajske medicinske univerze Oswald Wagner. V Avstriji se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh ustalilo med 130 in 150. "Potrebni so ukrepi, ki bodo to pojavnost izrazito znižali," je dejal in dodal, da bi morali priti pod številko 50.

Minister: Novi sev po vsej državi

Razlog za previdnost je predvsem zaskrbljenost pred mutacijo virusa, ki se zdaj pojavlja tudi v Avstriji. Zdravstveni minister Rudolf Anschober je potrdil, da je mutacija prisotna "bolj ali manj po celotni Avstriji", poroča The Local. Nova različica virusa z imenom B.1.1.7 naj bi bila do 70 odstotkov bolj nalezljiva. "Dobra novica je, da so bili dozdajšnji ukrepi učinkoviti tudi proti B.1.1.7.," je še dejal Anschober.

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je po pogovoru s strokovnjaki dejal, da pričakuje podaljšanje omejitev "še daleč v februar". Po njegovih ocenah tudi ni verjetna uresničitev napovedi ponovnega odprtja šol 25. januarja.

V Avstriji so za božič rahlo sprostili ukrepe proti širjenju covida-19, nato so jih znova zaostrili. V državi so v zadnjem dnevu potrdili 1723 novih okužb z novim koronavirusom in 66 smrti bolnikov s covidom-19.

Prva pošiljka kitajskega cepiva na beograjskem letališču. Foto: Reuters
Prva pošiljka kitajskega cepiva na beograjskem letališču. Foto: Reuters

V Srbijo prispela prva pošiljka kitajskega cepiva

V Srbijo je prispelo prvih milijon odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinofarm. Prihod letala z odmerki je na beograjskem letališču Nikola Tesla pričakal srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki naj bi se s cepivom tudi cepil.

S kitajskim cepivom naj bi cepili tudi ministra za zdravje Zlatiborja Lončarja. Srbsko premierko Ano Brnabić so že cepili s Pfizerjevim cepivom, predsednika srbskega parlamenta Ivico Dačića pa z ruskim cepivom Sputnik V.

Vučić je v izjavi za novinarje dejal, da bodo cepljenje s kitajskim cepivom začeli takoj, ko bo srbska agencija za zdravila in medicinsko opremo izdala ustrezno dovoljenje. Dodal je, da Srbija do zdaj ni dobila še nobenega odmerka cepiva v okviru pobude Covax in da so vsa cepiva, ki so do zdaj prišla v Srbijo, rezultat dvostranskih dogovorov.

Poleg kitajskega cepiva, Pfizerjevega cepiva in Sputnika V naj bi Srbija v prihodnosti dobila tudi cepivo AstraZenece. Vučić je še sporočil, da je na pobudo Društva novinarjev Srbije srbsko vlado zaprosil, naj novinarje uvrsti na prednostno listo za cepljenje proti covidu-19.

V Srbiji z okoli 6,9 milijona prebivalci so do zdaj potrdili 369.823 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 3708 covidnih bolnikov.

Pošiljke Pfizerjevega cepiva z enotedensko zamudo

Pfizer in BioNTech sta sprva napovedovala več tednov zamude, zdaj bo, kot kaže, zamuda enotedenska. Foto: Reuters
Pfizer in BioNTech sta sprva napovedovala več tednov zamude, zdaj bo, kot kaže, zamuda enotedenska. Foto: Reuters

Ameriška farmacevtska korporacija Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech sta sporočili, da bo pri dobavah njunega cepiva proti covidu-19 prišlo do enotedenske zamude zaradi razširjanja proizvodnega obrata v Belgiji. Sprva so sicer napovedali od tri- do štiritedenske zamude.

Podjetji sta oblikovali načrt, ki bo omogočil krepitev proizvodnih zmogljivosti v Evropi in dobavo bistveno več odmerkov v drugi četrtini tega leta, so zapisali v izjavi. "Zato bo v našem obratu v Puursu v Belgiji prišlo v prihajajočem tednu do začasnega zmanjšanja števila pošiljk cepiva," so pojasnili.

Po njunih zagotovilih bo količina pošiljk cepiva za države Evropske unije znova skladna s predhodnim načrtom takoj po 25. januarju.

Potem ko so v Pfizerju v petek napovedali, da bo v naslednjih od treh do štirih tednih prišlo do zamud pri dobavi cepiva, je več evropskih držav izrazilo zaskrbljenost, saj bi to lahko še dodatno upočasnilo procese cepljenja prebivalstva proti covidu-19 v Evropi.

Francija daljša policijsko uro, za kršilce zaporna kazen

V Franciji bo od danes naprej veljala daljša policijska ura, ki se bo začela ob 18. uri in bo v veljavi do 6. ure zjutraj. Odhod od doma je dovoljen samo v primeru odhoda na delo ali nujnih družinskih razlogov, vse trgovine bodo ob 18. uri zaprle svoja vrata.

Za kršitev ukrepa je zagrožena globa in celo zaporna kazen, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. Po napovedih notranjega ministra Jeana Castexa bo daljša policijska ura veljala najmanj 15 dni.

Posamezne francoske regije so že uvedle daljšo policijsko uro, ki se je prvotno začela ob 20. uri.

Francijo, ki ima 67 milijonov prebivalcev, je epidemija covida-19 zelo prizadela. Do zdaj je v državi umrlo okoli 70.000 covidnih bolnikov. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri več kot 2,9 milijona ljudeh.

Norveška: Za smrt starostnikov bi lahko bili odgovorni stranski učinki cepljenja

Norveška agencija za zdravila je medtem sporočila, da bi smrt 23 starostnikov po cepljenju s Pfizerjevim cepivom lahko bila "povezana s cepljenjem proti covidu-19", poroča Guardian. "Poročila kažejo, da so pogosti neželeni učinki na cepiva mRNA, kot sta vročina in slabost, lahko pri nekaterih šibkih bolnikih prispevali k usodnemu izidu," je povedal glavni zdravnik pri agenciji za zdravila Sigurd Hortemo.

Izjava agencije za zdravilo poudarja, da testiranje cepiva ni vključevalo "bolnikov z nestabilnimi ali akutnimi boleznimi", le redki pa so bili starejši od 85 let. Program cepljenja v državi pa je osredotočen na starejše in ljudi v domovih za ostarele, ki imajo resne predhodne bolezni, "zato se pričakuje, da se lahko zgodijo smrti kmalu po cepljenju".

"Ne moremo izključiti, da neželeni učinki na cepivo, ki se pojavijo v prvih dneh po cepljenju (na primer zvišana telesna temperatura in slabost), lahko pripomorejo k resnejšemu poteku in smrtnemu izidu pri bolnikih s hudo osnovno boleznijo," dodajajo v izjavi.

Na Danskem so po odkritju britanskega seva uvedli stroge ukrepe na mejah. Foto: Reuters
Na Danskem so po odkritju britanskega seva uvedli stroge ukrepe na mejah. Foto: Reuters

Na Danskem prva okužba z južnoafriškim sevom

Na Danskem so potrdili prvo okužbo z južnoafriškim sevom novega koronavirusa. Okužba je povezana s potovanjem v Dubaj, je nocoj sporočil danski inštitut za zdravje SSI. Britanski sev novega koronavirusa so na Danskem do zdaj potrdili že pred tedni; do zdaj 256-krat, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po podatkih SSI-ja je na Danskem delež britanskega seva med vsemi na novo odkritimi okužbami z novim koronavirusom trenutno 3,6 odstotka. SSI tudi predvideva, da bo v naslednjih tednih in mesecih še več okužb z mutacijami novega koronavirusa. Kako pogosto bo to, naj bi bilo odvisno od učinkovitega nadzora nad stiki z okuženimi.

V Južni Afriki so novi sev novega koronavirusa prvič potrdili konec lanskega leta. Po navedbah strokovnjakov je podoben mutaciji virusa iz Velike Britanije, a se je razvil neodvisno od nje.