Eric Dupond-Moretti. Foto: Reuters
Eric Dupond-Moretti. Foto: Reuters

Tožilstvo je za ministra, ki se je branil pred očitki, da je leta 2021 zlorabil svoj položaj, zahtevalo enoletno pogojno kazen.

Kot nekdanji znani odvetnik je Dupond-Moretti vodenje francoskega pravosodnega resorja prevzel leta 2020. Leto pozneje naj bi izkoristil svoj položaj za obračunavanje z nasprotniki iz časa svoje odvetniške kariere. Načrtno naj bi ukazal preiskavo treh sodnikov.

Da njihova izbira ni bila naključna, kaže to, da so ti sodniki v okviru preiskave nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja leta 2014 odredili preiskavo telefonskih stikov več odvetnikov, med njimi tudi Duponda Morettija.

Sprva mu je grozilo do pet let zapora in globa pol milijona evrov, vendar je tožilstvo nazadnje zahtevalo enoletno pogojno kazen. Minister, ki je krivdo zanikal, je kljub obtožbam ves čas užival zaupanje predsednika Emmanuela Macrona in premierke Elisabeth Borne.

Francosko republiško sodišče – pristojno za sojenje sedanjim in nekdanjim ministrom za kazniva dejanja, storjena v času opravljanja funkcije – je danes Duponda Morettija oprostilo obtožb. "To je nedvomno zelo zadovoljivo," je po izreku sodbe izjavila ena od ministrovih odvetnic Jacqueline Laffont.

"Zame in tiste blizu meni je to sojenje sramota," je na sodišču dejal minister, poroča Deutsche Welle.

Postopek proti Dupondu Morettiju je bil sprožen po obtožbi treh sodniških sindikatov in protikorupcijske organizacije zoper ministra o navzkrižju interesov in zlorabe položaja.

Dupond-Moretti pa je nato sindikate obtožil, da so ga ovadili z namenom poskusa onemogočanja pravosodne reforme.

Že pred aktualnim sodnim postopkom je veljal za kontroverznega politika. Nase je opozoril z domnevno seksističnimi opazkami in žaljivimi gestami v parlamentu. Je tudi prvi francoski pravosodni minister, ki je moral pred sodišče.