Postava sodišča je bila povsem ženska. Foto: AP
Postava sodišča je bila povsem ženska. Foto: AP

Pred tri sodnice je v mestu Lamezia Terme stopilo 338 obtožencev; za 322 med njimi je tožilstvo zahtevalo zapor. Večina je bila na koncu tudi obsojena, a praviloma za krajša obdobja od pričakovanj. Kljub temu obsodbe predstavljajo enega največjih udarcev do zdaj vsemogočni kriminalni združbi, ki uživa skoraj monopol nad evropsko trgovino s kokainom.

Med obsojenimi so tudi nekateri politiki.

"Operacijo Rinascita-Scott" je preiskovalni sodnik iz Catanzara Nicola Gratteri sprožil pred štirimi leti. Skoraj vse osumljence so aretirali decembra 2019 po dolgi preiskavi, ki se je začela leta 2016 in je potekala v najmanj 11 italijanskih pokrajinah.

Okoli 2500 policistov je sodelovalo v racijah, ki so se osredotočale na osumljence v kalabrijskem mestu Vibo Valentia, središču območja, ki sodi večinoma pod nadzor ’Ndranghetinega klana Mancuso.

Elitna enota karabinjerjev, znana kot Cacciatori (Lovci), je aretirala vrsto osumljencev, ki so se skrivali v bunkerjih za tekočimi stopnicami, skritimi loputami in jaški. Poleg tega so več ljudi aretirali še v Nemčiji, Švici in Bolgariji, med njimi policijskega načelnika, lokalne svetnike in poslovneže, obtožene, da so pomagali mafiji.

Foto: AP
Foto: AP

Po aretacijah več kot 400 domnevnih mafijcev ter z njimi povezanih podjetnikov in politikov se je januarja 2021 začel sodni proces s 338 obtoženci in več kot 700 odvetniki.

Kalabrijska 'ndrangheta se je v zadnjih desetletjih razširila po vseh italijanskih deželah in tudi po svetu. Z njo je bil tudi povezan odstop slovaškega premierja Roberta Fica leta 2018; kot kažejo preiskave pred tem umorjenega slovaškega novinarja Jana Kuciaka, so z njo sodelovali nekateri njegovi sodelavci.

Malo pozornosti italijanskih medijev

Obtoženci tokratnega procesa so večinoma pripadniki družinskih klanov – imenovanih 'ndrine – z območja Viba Valentie. Očitali so jim promet z mamili in orožjem, izsiljevanje, oderuštvo, pranje denarja, zlorabo položaja in druga dejanja. Večina je bila nazadnje tudi obsojena.

Povsem ženska postava sodišča jim je izrekla za več kot 2000 let zapora ali pol manj od zahtev tožilstva. Med njimi je nekdanji parlamentarec stranke Naprej, Italija Giancarlo Pittelli, ki je bil obsojen na 11 let.

V sodni dvorani, ki so jo za ta namen uredili v bunkerju zapora mesta Lamezia Terme, so izpostavili šibko navzočnost širše javnosti. Tudi nacionalni mediji namenjajo procesu malo pozornosti, kljub njegovi zgodovinskosti, poroča RTV-jev dopisnik iz Italije Janko Petrovec.

Gratteri je za Guardian povedal, da gre za največjo operacijo proti mafiji od sodnih procesov v Palermu med letoma 1986 in 1992, ko so sicilijanski tožilci spravili za zapahe 475 ljudi.

Pred sodiščem v Catanzaru medtem poteka še en proces, povezan s prvim, na katerem pa sodijo izključno obtoženim zaradi petih mafijskih umorov in ugrabitve. Tožilstvo tam zahteva pet dosmrtnih zapornih kazni, tri obsodbe na 30 in eno na 14 let zapora.