V Podemosu menijo, da bo imel Sánchez težave pri sprejemanju
V Podemosu menijo, da bo imel Sánchez težave pri sprejemanju "progresivnih ukrepov". Foto: Reuters

Podemos je prejšnji petek sicer podprl socialiste pri predlogu nezaupnice proti dosedanjemu konservativnemu premierju Marianu Rajoyju.

Namestnica generalnega sekretarja socialistov Adriana Lastra je v pogovoru za javno televizijo TVE na vprašanje, če bodo v vlado vključili člane Podemosa, odgovorila: "Ne." Kot je dodala, bodo "v nekaj dneh objavili imena tistih, ki bodo sestavljali vlado", šlo pa naj bi za "v glavnem socialistično" vlado.

Generalni sekretar socialistov (PSOE) Sánchez je na položaj premierja pred kraljem Filipom VI. prisegel v soboto, dan po tem, ko mu je z glasovanjem o konstruktivni nezaupnici po ugotovitvi sodišča o nezakonitem financiranju vladajoče Ljudske stranke uspelo s položaja odstaviti manjšinsko konservativno vlado.

Socialisti imajo v 350-članskem parlamentu le 84 poslancev in poslank, zato so za padec Rajoyjeve vlade potrebovali glasove Podemosovih 67 poslancev in poslank ter podporo več manjših regionalnih strank.

Podemos: Sánchez ni izbral stabilne vlade
Podemos medtem trdi, da bi bila vlada z vključitvijo več strank stabilnejša. "A zdi se, da to ne bo izbira Pedra Sáncheza, ki se bo odločil za šibkejšo vlado, ki bo težko sprejemala progresivne ukrepe," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica Podemosa Noelia Vera.