Iglesias in Monterova sta se zagovarjala zaradi nakupa vile. Foto: Reuters
Iglesias in Monterova sta se zagovarjala zaradi nakupa vile. Foto: Reuters

Pablo Iglesias in njegova partnerka Irene Montero, ki je tiskovna predstavnica španske opozicijske stranke Podemos, sta deležna zgražanja ter očitkov hinavščine in izdaje levičarskih načel.

Podemos je namreč nastal leta 2014 prav na nasprotovanju varčevalnim ukrepom in na krilih splošnega nezadovoljstva Špancev nad političnimi ter poslovnimi elitami v državi.

Par se brani, da je hišo kupil za svoj dom in ne za prekupčevanje na trgu nepremičnin.

Iglesias in Monterova, ki pričakujeta dvojčka, sta prejšnji teden potrdila poročanje portala OKDiario, da sta kupila 2.500 kvadratnih metrov veliko posest z vilo, bazenom in hišo za goste v mestu Galapagar 40 kilometrov severno od Madrida.

Na Facebooku sta pojasnila, da sta se za nakup odločila, ker si želita zaščititi zasebnost svojih otrok. Za nakup sta vzela posojilo v višini 540.000 evrov, ki ga bosta odplačevala 30 let v mesečnem znesku 1.600 evrov.

"Veva, da si številne španske družine, tudi tiste z dvema plačama, ne morejo privoščiti takega posojila," je po izbruhu škandala dejala Monterova. "Zato je za nas tako pomembno, da zagovarjamo dostojne plače za vse moške in ženske," je dodala.

"Ko je kredibilnost nekoga postavljena pod vprašaj, se ta ne more skrivati, ampak se mora spoprijeti s posledicami," je dejal Iglesias na sobotni novinarski konferenci, ko je par napovedal, da bosta člane Podemosa povprašala, ali želijo, da še naprej opravljata svoji funkciji.

Kratek spomin Iglesiasa
Kritiki so Iglesiasa spomnili, da je v preteklosti kritiziral nekdanjega ministra za gospodarstvo Luisa de Guindosa, ker je na vrhuncu gospodarske krize leta 2012 kupil razkošno stanovanje za enako vsoto.

"Bi gospodarsko politiko države zaupali nekomu, ki zapravi 600.000 evrov za luksuzno stanovanje," je v tvitu avgusta 2012 zapisal Iglesias.

Podmladek skrajno desne stranke Vox je v nedeljo na vilo Iglesiasa obesil napis "Begunci in skvoterji dobrodošli" in se tako norčeval iz stališč Podemosa do begunske in stanovanjske problematike.

Iglesias in Montero menita, da so napadi nanju del taktike za destabilizacijo stranke.

Člani Podemosa bodo o zaupnici Iglesiasu glasovali do nedelje, izide glasovanja pa bo stranka sporočila v ponedeljek.