V bolnišnici je bilo 80 bolnikov. Foto: EPA
V bolnišnici je bilo 80 bolnikov. Foto: EPA

"To je zelo žalosten dan," je zapisal zdravstveni minister Venko Filipče na Twitterju in dodal, da so vse bolnike, tudi tiste v kritičnem stanju, premestili v bolnišnico v Skopju. "Zdravniki se borijo za življenje poškodovanih," je dodal. Po poročanju Boštjana Anžina, dopisnika RTV Slovenija z Balkana, je bilo v času požara v bolnišnici 80 bolnikov. Število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, so sporočile oblasti v Skopju. V covidni bolnišnici je bilo 26 bolnikov, v požaru jih je umrlo najmanj 14, je sporočilo makedonsko ministrstvo za zdravje; 12 bolnikov je hudo poškodovanih in se borijo za življenje. Dodali so, da med smrtnimi žrtvami po dosedanjih podatkih ni zdravstvenega osebja.

Požar je zajel začasno modularno bolnišnico, zgrajeno iz plastike. Po poročanju makedonskih medijev, ki jih povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, je bila bolnišnica v Tetovu zgrajena pred kratkim, še med gradnjo pa so aprila letos prijavili nekatere nepravilnosti na infrastrukturnih delih, a je gradbeno podjetje, ki je gradilo bolnišnico, obljubilo, da jih bodo odpravili.

Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da je vseh 19 modularnih covidnih bolnišnic v državi zgrajenih v skladu z najvišjimi zdravstvenimi in varnostnimi standardi.

V Tetovu so zaradi tragedije razglasili tridnevno žalovanje, je sporočila tamkajšnja županja Teuta Arifi. Izrazila je sožalje svojcem in družinam žrtev ter dodala, da je preiskava še vedno v teku in da bo z ugotovitvami nemudoma seznanila javnost.

Današnji obisk makedonske obrambne ministrice Radmile Šekerinske Jankovske v Sloveniji je zaradi požara v makedonski bolnišnici v Tetovu odpovedan, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vzrok še ni znan

Gasilci so požar, ki se je razplamtel okoli 21. ure, v dobri uri pogasili. Vzrok požara še ni znan, Filipče pa ga je opisal kot "grozljivo nesrečo." Makedonski predsednik Zoran Zaev je sporočil, da bo več znano po forenzičnem poročilu, ki naj bi pomagalo razkriti, kaj se je zgodilo. Zaev si je že ogledal prizorišče nesreče.

Požar je izbruhnil ravno med slovesnim proslavljanjem 30. obletnice razglasitve neodvisnosti države. V Skopju so se obletnice spomnili tudi z vojaško parado.

Požar v modularni bolnišnici je bil hitro pogašen. Foto: EPA
Požar v modularni bolnišnici je bil hitro pogašen. Foto: EPA

Izrazi sožalja iz vse Evrope

Iz Evrope prihajajo po porazu izrazi sožalja. Med drugim so sožalje izrazili v Evropski uniji, Sloveniji, Srbiji, Bolgariji, Grčiji in na Hrvaškem. "Evropska unija izraža globoko sožalje družinam in prijateljem žrtev tragičnega požara v bolnišnici za zdravljenje covidnih bolnikov v Tetovu. Poškodovanim želimo hitro okrevanje," je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Ana Pisonero.

Sožalje prebivalcem Tetova in tistim, ki so v "tem tragičnem dogodku" izgubili najdražje, je na Twitterju izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Izrazom sožalja so se pridružili na grškem zunanjem ministrstvu. "V mislih smo z žrtvami tega grozljivega požara v bolnišnici v Tetovu in vsemi, ki jih je prizadela ta tragedija," so zapisali na Twitterju.

Sožalje družinam in bližnjim je na Twitterju objavil bolgarski zunanji minister Svetlan Stojev. Izrazil je solidarnost s Severno Makedonijo. Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je tvitnil, da je družinam žrtev, premierju Zoranu Zaevu in makedonskemu narodu poslal izraze iskrenega sočutja.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je sožalje izrazil v telefonskem pogovoru z makedonskim premierjem Zaevom. "Državljani Srbije čutijo bolečino ljudi v Tetovu. Pripravljeni smo zagotoviti kakršno koli bratsko pomoč, saj državljani Severne Makedonije niso sami v tej tragediji," je Vučić dejal Zaevu.

Zgorela covidna bolnišnica v Tetovu

Okoli 30 covidnih žrtev na dan

V Severni Makedoniji se, podobno kot v drugih državah v regiji, število okužb z novim koronavirusom od sredine avgusta povečuje. V zadnjih 24 urah so potrdili 701 okužbo, umrlo je 24 ljudi. Tetovo, kjer so večina etnični Albanci, je med območji, kjer imajo največ novih okužb.

Na državni ravni vsak dan naštejejo okoli 30 smrtnih žrtev covida-19. Skupaj so jih v tej državi z okoli dvema milijonoma prebivalcev imeli že več kot 6100.