Predstavniki francoske vojske v Parizu, potem ko so v prestolnici po terorističnem napadu zaostrili varnostne ukrepe. Foto: Reuters
Predstavniki francoske vojske v Parizu, potem ko so v prestolnici po terorističnem napadu zaostrili varnostne ukrepe. Foto: Reuters

Obtožili so še hčer, katere oče je sprožil spletno kampanjo proti učitelju, je povedal vir blizu preiskave.

Tri dijake, stare 13 in 14 let, so obtožili "pomoči pri terorističnem umoru". Očitajo jim, da so napadalcu Abdulahu Anzorovu v zameno za nekaj sto evrov povedali, kdo je učitelj, je dejal sodni vir. 18-letnik, za katerega so ugotovili, da je bil v stiku z džihadistom v Siriji, ga je nato izsledil in obglavil v bližini šole, na kateri je profesor poučeval.

Sorodna novica Spor med Francijo in Turčijo zaradi karikatur Mohameda del širšega rivalstva

Četrta je hči Brahima Chnine, ki je sprožil spletno kampanjo proti Patyju zaradi kazanja karikatur preroka Mohameda med poukom. Dekle, ki sploh ni bilo pri pouku, ko je profesor kazal te karikature, je obtoženo klevetanja.

Skupno za umor obtoženih 14 ljudi

Omenjene štiri dijake so v začetku tedna za nekaj časa pridržali, ko so vložili obtožnice, pa so jih izpustili na prostost, vendar so pod pravosodnim nadzorom, je povedal vir.

Skupaj je tako v povezavi z umorom učitelja obtoženih 14 ljudi, med njimi so tudi trije drugi mladoletni dijaki. Med obtoženimi sta še Chnina in islamski skrajnež Abdelhakim Sefrioui, ki sta vodila spletno kampanjo proti učitelju.

Napadalec z Dunaja je imel tudi druge načrte

Napadalec, ki je v začetku meseca na Dunaju izvedel teroristični napad, je nameraval žrtve iskati tudi po cerkvah, je povedal avstrijski notranji minister Karl Nehammer, ob tem pa napovedal, da bodo okrepili varovanje cerkva in drugih verskih objektov.

Generalni direktor za javno varnost Franz Ruf je pojasnil, da bodo pred cerkvami in drugimi verskimi objekti tako policisti v uniformah kot v civilu. Foto: EPA
Generalni direktor za javno varnost Franz Ruf je pojasnil, da bodo pred cerkvami in drugimi verskimi objekti tako policisti v uniformah kot v civilu. Foto: EPA

Zadnji izsledki preiskave napada, ki je 2. novembra pretresel avstrijsko prestolnico, kažejo, da se je napadalec zgledoval po napadu v cerkvi v Nici v Franciji nekaj dni pred tem. Kot je povedal Nehammer, je napadalec nameraval žrtve iskati tudi po cerkvah.

Zaostrili bodo varovanje cerkva

Poleg tega je posvaril, da so po terorističnem napadu še vedno "v kočljivem in občutljivem obdobju". Ker ni mogoče izključiti, da bi kdo posnemal napad na Dunaju, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, bodo zaostrili varovanje cerkva, je dodal minister.

Generalni direktor za javno varnost Franz Ruf je pojasnil, da bodo pred cerkvami in drugimi verskimi objekti stali tako policisti v uniformah kot v civilu.

Na ulicah prestolnic avstrijskih zveznih dežel bodo poleg tega za varnost skrbele tudi enote za hitro posredovanje, ki jih bodo sestavljali člani specialne enote avstrijske policije Kobra. Varovali bodo vladno četrt, nakupovalna središča, cerkve, pa tudi božične sejme.