Prebežniki na ladji Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja prosijo za pomoč. Foto: Reuters
Prebežniki na ladji Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja prosijo za pomoč. Foto: Reuters

Ladje več nevladnih organizacij, na krovu katerih je nekaj sto prebežnikov, medtem še vedno vztrajajo pred pristaniščem Catania na Siciliji, čeprav je italijanska skrajno desna vlada v petek izdala odlok, s katerim se z ladij lahko izkrcajo le ženske, otroci in posebej ranljive osebe.

Na ostre kritike humanitarnih organizacij se je v ponedeljek odzval notranji minister Matteo Piantedosi, ki je izjavil, da vlada deluje humano, hkrati pa se jasno drži svojih načel, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ladji Humanity 1, s katero upravlja nemška humanitarna organizacija SOS Humanity, so oblasti v skladu z odlokom prepovedale izkrcanje zadnjih 35 od skoraj 180 prebežnikov na krovu. Grozi pa ji tudi globa v višini 50.000 evrov, če ne bo takoj zapustila pristanišča v Catanii.

Obupani prebežniki skačejo v morje

V Catanii ostaja zasidrana tudi ladja Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja. Po navedbah oblasti se je z ladje doslej izkrcalo 357 ljudi, večinoma žensk in mladoletnikov. Na krovu ostaja 215 ljudi, kaj se bo zgodilo z njimi pa za zdaj še ni jasno.

Z ladje so v ponedeljek iz obupa v morje skočili trije prebežniki, ki so si obupano prizadevali priplavati na kopno.

Zdravniki brez meja medtem opozarjajo, da številni ljudje na krovu ladij trpijo zaradi nalezljivih bolezni in velikega stresa. Možnosti zdravljenja bolnih ljudi na ladji pa so omejene.

Nova italijanska vlada skrajnodesničarske premierke Giorgie Meloni je že kmalu po prevzemu položaja napovedala ostrejše ukrepanje za zajezitev prihodov prebežnikov s severa Afrike na jug Italije. Ne želi več sprejemati novih prebežnikov in vztraja, da so zanje odgovorne države, pod zastavami katerih plujejo ladje.