Vojaki na ulicah Pariza. Foto: EPA
Vojaki na ulicah Pariza. Foto: EPA

Po podatkih notranjega ministrstva je policija po vsej državi aretirala 157 ljudi, kar je veliko manj kot ob istem času v prejšnjih petih nočeh, ko so goreli avtomobili in stavbe, policija pa se je v mestih po vsej državi spopadala s protestniki, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ranjeni so bili trije policisti. Po podatkih časopisa Le Parisien so izgredniki požgali 297 avtomobilov, o požarih pa so poročali iz 34 stavb.

Za policista naj bi zbrali več sredstev kot za ubitega najstnika

V Franciji zbirajo sredstva tako za družino ubitega 17-letnika kot tudi za policista, ki je streljal nanj. Zbiranje sredstev za policista je začel skrajni desničar, v Egiptu rojeni Jean Messiha. Zbrali so skoraj milijon evrov, kar naj bi bilo petkrat več denarja, kot za družino ubitega najstnika francosko-alžirskega rodu, poroča The National News.

Denar za policista je do zdaj prispevalo približno 40.000 ljudi. Kampanjo je sicer obsodilo več politikov. "Jean Messiha se igra z ognjem," je na Twitterju zapisal Eric Bothorel, poslanec spodnjega doma francoskega parlamenta iz stranke Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Vodja opozicijske socialistične stranke Olivier Faure je spletni platformi Gofundme, kjer zbirajo sredstva za policista, poslal sporočilo, da omogoča sramotno zbiranje sredstev, navaja STA.

Babica ubitega Nahela je v nedeljo pozvala h končanju nasilja na ulicah francoskih mest. Hkrati je obsodila tudi zbiranje sredstev za policista in dejala, da ji je policistu izražena podpora "zlomila srce". "Vzel je življenje mojega vnuka. Ta moški mora za to plačati, tako kot vsi preostali," je povedala za televizijsko hišo BFM.

Minister smrti gasilca ni povezal z nemiri

Med gašenjem avtomobilov pa je v severnem predmestju Pariza Saint-Denis umrl 24-letni gasilec, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Pojasnil je, da je avtomobile gasil v podzemni parkirni hiši in da je umrl kljub hitremu posredovanju kolegov. Požara neposredno ni povezal z nemiri. Dejal je samo, da so uvedli preiskavo okoliščin požiga avtomobilov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Lyonu je policija uporabila solzivec proti skrajnim desničarjem, ki so se želeli spopasti s protestniki, vendar pa se strahovi pred šesto nočjo vsesplošnih nemirov niso uresničili. Do zjutraj ni bilo poročil o večjih izgredih.

Darmanin je že v nedeljo poudaril pomen odločnega ukrepanja policistov za zmanjševanje obsega izgredov. Tuji mediji poročajo, da je morda pripomogel tudi poziv babice ubitega 17-letnika, ki je v nedeljo na televiziji pozvala h koncu nemirov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je medtem v nedeljo zvečer v Elizejski palači sešel s predsednico vlade Elisabeth Borne in sedmimi ministri, da bi se "seznanili z razmerami", je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Srečanje se je končalo okoli 22. ure.

Iz Elizejske palače so nato sporočili, da je bila podlaga za to srečanje "potrditev načela trdnosti in enotnosti izvršilne oblasti" zaradi nasilja ter da želi Macron sprožiti "podrobno in dolgoročno študijo za poglobljeno razumevanje razlogov, ki so pripeljali do teh dogodkov", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Macron se namerava danes sestati s predsednikoma obeh domov francoskega parlamenta, sta v nedeljo zvečer poročala francoska televizija BFMTV in časopis Le Parisien. V torek naj bi se srečal tudi z več kot 200 župani, katerih lokalne skupnosti so protesti še posebej prizadeli.

Župani pozivajo k shodom proti nasilnim protestom

Predsednik združenja francoskih županov David Lisnard je v nedeljo za AFP povedal, da je bilo od prejšnjega torka tarča napadov 150 mestnih hiš ali občinskih stavb. V noči na nedeljo so neznanci napadli župana mesta L'Hay-les-Roses južno od Pariza in se v njegovo hišo zaleteli z avtomobilom, ki so ga nato zažgali.

Združenje je župane in državljane zaradi omenjenih dogodkov že v nedeljo pozvalo, naj se danes ob 12. uri zberejo pred mestnimi hišami po vsej državi v znak nasprotovanja nasilnim protestom. "Državljansko mobilizacijo" naj bi oznanili tudi zvoki siren, poroča AFP.

Protesti, ki so izbruhnili po vsej Franciji in se razširili tudi v sosednjo Belgijo in Švico, so sledili smrti najstnika francosko-alžirskega rodu, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Pokopali so ga v soboto.

V Franciji po šestih dnevih protestov mirnejša noč