Foto: EPA
Foto: EPA

Neimenovani učenec šole je za španski časopis El País povedal, da je napadalec sredi pouka, nekaj čez 8. uro po krajevnem času, iz nahrbtnika nenadoma vzel dva noža in zabodel sošolca, ki je sedel pred njim. Ob tem je kričal, da ga bo ubil. Nato je napadel tudi druge učence in učitelje v svojem in še enem razredu.

"Nisem ga dobro poznala (...), vendar pa je bil vedno sam," je povedala ena od učenk in fanta opisala kot zelo marljivega in inteligentnega učenca, zaradi česar so se številni sošolci iz njega norčevali. Več drugih učencev pa je dejalo, da je bil storilec nagle jeze in da se je večkrat zapletal v pretepe.

Nihče ni v smrtni nevarnosti

Po poročanju krajevnih medijev nobena od petih žrtev ni dobila smrtno nevarnih poškodb. Eden od učiteljev naj bi imel poškodovano oko in se zdravi v bolnišnici. Vsako od žrtev naj bi sicer storilec zabodel večkrat.

Kmalu po napadu je policija na šoli prijela 14-letnika. "Policija je osumljenca našla v tretjem nadstropju," je dejal tiskovni predstavnik policije Adrian Dominguez in dodal, da so ga odpeljali na policijsko postajo. Pred tem so pri njem našli dva noža, s katerima naj bi izvedel napad.

Ker je fant star 14 let, bo v skladu s špansko zakonodajo za dejanje kazensko odgovarjal. Natančen motiv za napad za zdaj sicer ni znan. Županja mesta Maria Jose Garcia Pelayo je na televiziji povedala, da se je preiskava že začela. Po njenih besedah so napadalca razorožili učitelji.

V Španiji so sicer tovrstni napadi redki. Po besedah Garcie Pelayo današnji dogodek od javnosti zahteva razmislek, kar je v izjavi poudaril tudi predsednik andaluzijske regionalne vlade Juan Manuel Moreno. "Vsi bi morali razmisliti o vlogi, ki jo ima nasilje na televiziji, v filmih in igrah. Nasilje, ki ga zelo pogosto vidimo na družbenih omrežjih, neutemeljeno, včasih ekstremno nasilje," je dejal.