Kosovo. Foto: Reuters
Kosovo. Foto: Reuters

Srbska vlada je dan žalovanja razglasila na torkovi izredni seji. "Vlada poziva vse medije in organizatorje javnih prireditev, naj svoj program prilagodijo dnevu žalovanja v sredo, 27. septembra, in se tako poklonijo žrtvam na Kosovu," so po pisanju portala srbske televizije N1 zapisali v sporočilu za javnost.

Dan žalovanja medtem poteka tudi v Republiki Srbski, kjer so ga razglasili zaradi dejstva, da so v spopadih na Kosovu umrli ljudje srbske narodnosti.

"Polna podpora našim rojakom v njihovi odločni nameri, da kljub terorju začasnih institucij v Prištini obstanejo na svojih stoletnih ognjiščih," je po umoru kosovskega policista sporočila članica predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Cvijanović.

V nedeljskem napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še trije napadalci. Kosovsko posebno državno tožilstvo je v ponedeljek sporočilo, da so našli truplo še enega napadalca, kasneje pa so po pisanju srbske televizije N1 pojasnili, da je šlo za truplo tretjega, in ne četrtega napadalca.

Posebno tožilstvo v Prištini je danes sporočilo, da je zaradi pomanjkanja dokazov o vpletenosti v primer izpustilo štiri ljudi, ki so bili osumljeni sodelovanja v strelskih spopadih v Banjski.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je izrazil razočaranje nad odzivom Natove misije na Kosovu Kfor. "Dejstvo, da mnogi hitijo z zaključki o tem, kaj se je zgodilo v Banjski, ni dobro," je dejal in opozoril, da bodo pomembna dejstva o dogodkih ugotovljena v prihodnjih dneh.

"Kfor je tisti, ki bi se moral prvi odzvati, da bi preprečil prelivanje krvi, Eulex pa bi se moral odzvati naslednji," je poudaril. Kljub temu je dodal, da mora Srbija vzdrževati tesne stike s Kforjem, saj ga vidi kot edino legitimno oboroženo silo na Kosovu.