Vajgl je nastopil kot priča na predlog obrambe v primeru obdolženega nekdanjega dolgoletnega evropskega poslanca, člana Zelenih, in nekdanjega katalonskega zunanjega ministra Raula Romeve.

Ivo Vajgl med pričanjem na sodišču v Madridu, kjer je nastopil kot priča obrambe Raula Romeve. Foto: EPA
Ivo Vajgl med pričanjem na sodišču v Madridu, kjer je nastopil kot priča obrambe Raula Romeve. Foto: EPA

Poglavitna teza, ki je zanimala sodišče, je bila, ali so imeli nekdanji katalonski zunanji minister Romeva in preostali obdolženci, ki so pripravljali referendum, rezervni načrt, po katerem bi uporabili tudi nasilna sredstva.

Vprašanje se je glasilo, ali je bilo o tem kdaj govora v Evropskem parlamentu, ki ga je Romeva obiskal januarja 2017, oziroma ko je marca istega leta obiskal Ljubljano. Sodišče je zanimalo tudi, ali je nekdanji evropski poslanec Zelenih v svojih govorih spreminjal svoje stališče, zlasti glede sredstev, ki bi jih lahko uporabili v Kataloniji za dosego političnih ciljev.

Ivo Vajgl pričal na vrhovnem sodišču v Madridu

Vajgl: Romeva vedno na strani mirnega reševanja sporov
Vajgl je zelo odločno zanikal kakršen koli pomislek na to, saj je bil Romeva v vsakem svojem nastopu, tudi v imenu svojih obdolženih kolegov, vedno na strani mirnega reševanja sporov, dialoga in sporazuma, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca iz Slovenije. Tudi referendum, ki so ga pripravili in izvedli leta 2017, je bil zasnovan kot referendum na osnovi dogovora s špansko vlado, je poudaril.

Tožilstvo za 12 voditeljev zahteva od sedem do 25 let zapora
Vajgl, vodja neformalne skupine v Evropskem parlamentu Platforma dialog EU - Katalonija, ki združuje okoli 50 evropskih poslank in poslancev iz šestnajstih držav, je kot priča nastopil na predlog obrambe v primeru Romeve.
Sojenje 12 nekdanjim katalonskim političnim in civilnodružbenim voditeljem zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve se je začelo februarja letos. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let.

Sanchez bo zelo verjetno moral v vlado sprejeti tudi Katalonce
Vajgl je pri tem ob izidih nedeljskih parlamentarnih volitev v Španiji, na katerih so zmagali socialisti, ocenil, da španska vlada ne bo mogla mimo sporazuma s Katalonci. "Premier Pedro Sanchez bo zelo verjetno moral sprejeti v vladno koalicijo vsaj eno izmed katalonskih političnih strank, ki kot svoj cilj zagovarjajo osamosvojitev," je poudaril evropski poslanec.

Nekdanji katalonski vodja Carles Puigdemont je pred aretacijo in sojenjem zbežal v Belgijo. Foto: EPA
Nekdanji katalonski vodja Carles Puigdemont je pred aretacijo in sojenjem zbežal v Belgijo. Foto: EPA

Rdeča luč za Puigdemonta
Medtem pa je španska volilna komisija odločila, da nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont, ki se je zatekel v Belgijo, ne bo smel kandidirati na evropskih volitvah, kjer bi sicer moral biti nosilec liste svoje separatistične stranke JxCAT na majskih volitvah. Kandidaturo so prepovedali še nekdanjima katalonskima ministroma Toniju Cominu in Clari Ponsati, ki sta prav tako zbežala iz Španije.