Foto: EPA
Foto: EPA

"Sam lahko še stokrat zanikam, a če vsakič znova sprašujete in če ima moje stališče kakšen drugačen odmev, s tem dodatno prispevate k oživljanju te razprave, ki ne koristi ne BiH-u in še manj Sloveniji. V tem pogledu mora vsak sam pri sebi oceniti, kaj mu je bolj v interesu, ali voditi politično propagando ali delati vse, kar je v njegovi moči, da Slovenija dobro opravi predsedovanje in doseže napredek na področju Zahodnega Balkana," je dejal Logar.

Minister je povedal, da ga na današnjem virtualnem zasedanju zunanjih ministrov članic Unije ni nihče vprašal o tem neuradnem dokumentu, ki je pretekli teden dvignil veliko prahu. Zasedanje je bilo virtualno, z jasnim dnevnim redom, tako da takšnega vprašanja niti ne more biti. Niti ni tega vprašal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, je sporočil Logar.

Maja razprava o Zahodnem Balkanu v živo

Sorodna novica Janša klical v BiH: Slovenski non-paper o mejah ne obstaja

Ob tem je izrazil veselje, da bodo ministri o Zahodnem Balkanu maja razpravljali na srečanju v živo. Razprava zunanjih ministrov o Zahodnem Balkanu je bila predvidena v tem mesecu, a so jo preložili. V Bruslju pojasnjujejo, da je razlog preložitve prav želja, da je razprava o regiji fizična, in ne virtualna.

Na vprašanji, ali je Slovenija kakor koli sodelovala pri nastajanju dokumenta, ki ga je pretekli teden objavil portal Necenzurirano, in ali se on kot zunanji minister strinja z njegovo vsebino, je Logar odgovoril, da je predsednik vlade Janez Janša v pogovoru s predstavnikom bosanskih oblasti jasno zanikal obstoj tega dokumenta in da je tudi predsednik republike Borut Pahor povedal, da tega dokumenta ni videl. "Tako da težko od mene pričakujete še kakršno koli dodatno sporočilo," je dodal.

Poziv k prevpraševanju o posledicah

Sorodna novica Pred slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu manjši protest zaradi non-paperja

Poleg tega je minister pozval, naj se vsak, ki "dodatno kuri to temo, ki širi neresnice ali polresnice", sam vpraša o posledicah. Posledice so po Logarjevih besedah zagotovo razvidne tudi na terenu. Pri tem je minister dejal, da so mediji poročali, da so pred slovenskim veleposlaništvom skandirali in protestirali posamezniki iz skrajnih skupin ter da se pojavljajo spletne skupine, ki pozivajo k bojkotu izdelkov iz Slovenije.

Logar zanikal obstoj dokumenta o Zahodnem Balkanu
Primož Cirman in Ervin Hladnik Milharčič o balkanskem non-paperju