Foto: EPA
Foto: EPA

Izraz terapija za spreobrnitev se nanaša na katero koli obliko zdravljenja ali psihoterapijo, katere cilj je, da vpliva na spremembo posameznikove spolne usmeritve ali da ta zatre svojo namero po izražanju spolne identitete.

Pri tovrstnem "zdravljenju" lahko verski voditelji uporabljajo električne šoke, pa tudi predavanje verskih naukov in razne posvetovalne terapije.

Omenjeno prakso so že prepovedali v Švici, v delih Avstralije, v Kanadi in ZDA.

Deklaracijo podprl tudi Desmond Tutu

Tokrat so med podpisniki deklaracije, ki jo podpira britansko zunanje ministrstvo (FCDO), verski voditelji z vsega sveta, med njimi tudi upokojeni južnoafriški anglikanski nadškof Desmond Tutu, sicer ikona boja proti apartheidu, ter irski rabin David Rosen, pa anglikanski nadškof Liverpoola Paul Bayes in nekdanja predsednica Irske Mary McAleese.

Sorodna novica Madžarska omejila dostop oseb LGBTQ do posvojitev, ustava "ščiti identiteto otrokovega spola"

Nekateri drugi verski voditelji sicer menijo, da bi lahko poteza kriminalizirala duhovnike, poroča BBC. Britanski premier Boris Johnson je julija sporno versko prakso označil za "gnusno" in dodal, da "zanjo v tej državi ni prostora". Od leta 2018 sta sicer že dva britanska premierja obljubila konec tovrstni praksi. Britanska vlada bo podrobnosti prepovedi še objavila.

Po podatkih raziskave iz leta 2018 je bilo med 108.000 pripadniki istospolne skupnosti LGBTQ+ v Združenem kraljestvu dva odstotka takšnih, ki so bili del te prakse, petim odstotkom pa so jo svetovali.

Latvijski nadškof za vzpostavitev pravnega okvira istospolnih parov

Latvijski nadškof Zbignevs Stankevics je pozval k vzpostavitvi pravnega okvira za netradicionalne partnerske zveze, torej tudi za istospolne pare. V parlamentu je dejal, da bi morali zavrniti ideologije in vzpostaviti pravni okvir, ki bi zaščitil vse člane družbe. Poudaril je, da s tem ne postavljajo pod vprašaj koncepta tradicionalne družine, ampak govorijo o mehanizmu zaščite tistih odnosov, tudi istospolnih oseb, ki ne spadajo v definicijo tradicionalne zakonske zveze.

Latvijsko ustavno sodišče je namreč novembra razsodilo, da družine ne gre enačiti z zakonsko zvezo, ampak da lahko vključuje širši nabor odnosov kot le zakonsko zvezo dveh oseb nasprotnega spola.