Grossi (levo) in Eslami na srečanju marca letos. Foto: EPA
Grossi (levo) in Eslami na srečanju marca letos. Foto: EPA

"Dialog z Iranom glede razjasnitve odprtih vprašanj v zvezi z nadzornimi ukrepi se je ponovno začel," je v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju Twitter sporočil Grossi in potrdil, da se je ob robu letne konference IAEA-ja srečal z Eslamijem.

Pred nekaj manj kot dvema tednoma je iranski predsednik Ebrahim Raisi dejal, da Iran ne bo pripravljen na jedrski sporazum z Zahodom, dokler ne bo rešen spor glede preiskave IAEA-ja.

Ta si namreč želi dostop do treh neprijavljenih lokacij, za katere Iranu očita, da na njih ne more pojasniti radioaktivnih sledi.

Eslami je prejšnji teden za državno televizijo povedal, da se bo sestal z Grossijem, in izrazil upanje, da se bodo "končale lažne obtožbe o nekaterih (jedrskih) lokacijah, ki izhajajo iz političnega pritiska in psiholoških operacij proti Iranu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zasedanju Generalne skupščine ZN-a prejšnji teden v New Yorku je Raisi zagovarjal jedrski program svoje države in zatrdil, da ima ta le miroljubne namene. Grossi pa je na drugi strani predtem v začetku meseca podvomil o trditvah, da je iranski program izključno civilne narave.

Iran se s svetovnimi silami sicer že dlje časa pogaja o oživitvi jedrskega sporazuma iz 2015, ki je Teheranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudil omilitev zahodnih sankcij. V pogajanjih za oživitev sporazuma poleg Irana neposredno sodelujejo še Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo, Rusija in Kitajska, posredno pa tudi ZDA.

ZDA so sicer leta 2018 v času vlade nekdanjega predsednika Donalda Trumpa od sporazuma enostransko odstopile, kar je Raisi med drugim vnovič kritiziral tudi na omenjenem zasedanju.