Srbski predsednik sprašuje, zakaj Kosovo sploh potrebuje vojsko. Foto: Reuters
Srbski predsednik sprašuje, zakaj Kosovo sploh potrebuje vojsko. Foto: Reuters

"Dejal sem, da sem zelo zaskrbljen zaradi teh načrtov, in poudaril, da se to ne bo zgodilo. To je vse, kar lahko sporočim," je po srečanju glede kosovske vojske dejal Vučić.

Poudaril je, da bi morali vsi razmisliti, zakaj Kosovo sploh potrebuje vojsko in kdo bi želel izzvati spopade. "Srbija ne želi spopadov, Srbija želi mir z Albanci, a ne bo dovolila, da bi bila ogrožena mir in svoboda njenih državljanov in njenega naroda," je poudaril Vučić.

EU poudarja normalizacijo odnosov
Iz evropske diplomatske službe (EEAS) so po sporočili, da EU od Kosova in Srbije pričakuje, da bosta uresničila svojo zavezanost k dialogu in pri tem imela v mislih neposredno povezanost med vsesplošno normalizacijo odnosov in svojimi prizadevanji v zvezi z EU-jem. Obe strani so tudi pozvali, naj se vzdržita dejanj, ki so v nasprotju z duhom normalizacije odnosov.

Pogovori med Beogradom in Prištino potekajo pod pokroviteljstvom visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini, ki se je pred tokratnim srečanjem z obema predsednikoma sešla tudi na ločenih pogovorih.

Septembrsko srečanje odpadlo
Thaci in Vučić sta se v Bruslju nazadnje sešla 18 julija. Naslednje srečanje v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med njima je bilo predvideno za september, a je odpadlo, ker se srbski predsednik zaradi napetosti v odnosih ni želel srečati s kosovskim kolegom. Pred tem sta se oba zavzela za spremembe oziroma popravke meja. Njuna predloga sta tako v Srbiji kot na Kosovu ter delu mednarodne javnosti naletela na nasprotovanje.

Thaci in Vučić sta se v Bruslju sešla nekaj dni po tem, ko je Kosovo zaradi "sovražne naravnanosti" Beograda do Prištine uvedlo 10-odsotne carine na srbsko blago. Tako Srbija kot EU zahtevata odpravo ukrepa.