Poškodovani vrh zvonika so ločili z eksplozijo in ga spustili z žerjavom.Foto: Reuters
Poškodovani vrh zvonika so ločili z eksplozijo in ga spustili z žerjavom.Foto: Reuters

Pripadniki vojske so na severnem stolpu podstavili razstrelivo na približno 92 metrih višine za odstranitev 13,5-metrskega in 30 ton težkega vrha, ki so ga po eksploziji z žerjavom prenesli na tla.

Zagrebška katedrala je bila poškodovana v nedavnem potresu z magnitudo 5,5, v katerem se je med drugim porušil vrh južnega zvonika, ki je poškodoval streho zagrebške nadškofije. Tudi vrh severnega zvonika se je med potresom premaknil za približno 15 centimetrov in je grozil, da se bo ob morebitnem novem močnejšem potresnem sunku zrušil.

Da bi se izognili tej nevarnosti, so se odločili poškodovani del stolpa odstraniti. Inženirska enota hrvaške vojske je postavila manjše odmerke razstreliva na desetih točkah stolpa, na vrhu katerega je trimetrski pozlačeni križ.

Predtem so alpinisti s posebnim materialom obložili vrh stolpa in ga s kabli pritrdili na 120-metrski žerjav.

Za začetek odstranjevanja vrha katedrale so morali počakati na ustrezne vremenske razmere brez vetra.

Na obeh stolpih katedrale je skoraj 30 let potekala obnova, ki naj bi bila po prvotnih načrtih v kratkem končana. Po potresu bodo morali začeti vse znova. Škodo v notranjosti največje sakralne zgradbe na Hrvaškem, ki lahko sprejme več kot 5000 vernikov, še zmeraj ocenjujejo.

Katedrala v gotskem slogu je bila z velikanskimi križi na obeh stolpih visoka 108 metrov in s tem najvišja stavba v Zagrebu. Bila je tudi eden simbolov hrvaškega glavnega mesta. Katedrala stoji na mestu stare cerkve iz 11. stoletja. Današnjo podobo je dobila med večletno prenovo po potresu z magnitudo 6,3 leta 1880.

Odstranili vrh zvonika zagrebške katedrale