Na Islandiji so od začetka pandemije našteli 8956 primerov okužb. Foto: Reuters
Na Islandiji so od začetka pandemije našteli 8956 primerov okužb. Foto: Reuters

Številni Islandijo zaradi majhnosti in izjemne precepljenosti jemljejo kot dober študijski primer učinkovitosti cepiva in kako vpliva na novo, bolj nalezljivo različico delta.

Prve odmerke cepiv so na Islandiji vbrizgali konec lanskega leta, od sredine julija pa je cepljenje na voljo vsakemu prebivalcu nad 16 let. Na Islandiji je najmanj en odmerek prejelo 91 odstotkov prebivalcev, starejših od 16 let, dva pa 86,5 odstotka.

Sorodna novica Na Švedskem v času pandemije: kako država ubira povsem svojo pot

Gre za izjemen dosežek, zaradi katerega je bila vlada v Reykjavíku precej suverena, da so pandemijo premagali. Junija so tako povsem razrahljali ukrepe vzdrževanja medsebojne razdalje, zaščitnih mask in potovanj.

A vse te ukrepe so zdaj znova uvedli, potem ko so zaradi izbruha delte številke poskočile v nebo. In čeprav so primeri zdaj precej blažji, je izbruh vseeno tako velik, da že hromi zdravstveni sistem otoka, navaja news.com.au.

Epidemiologinja Kamilla Jósefsdóttir je prejšnji teden opozorila, da bo sledenje stikom postalo nemogoče, če se bo delta še naprej širila s takšno hitrostjo.

Še pred mesecem zgolj dva aktivna primera okužbe

Medtem ko iz ZDA poročajo o porastu okužb med necepljenimi, podatki Islandskega direktorata za zdravje kažejo, da je na otoku večje število okužb med cepljenimi kot med necepljenimi, kar je sicer logično glede na tako visoko število cepljenih v državi.

Še pred mesecem dni so imeli na Islandiji zgolj dva aktivna primera okužbe s koronavirusom. Trenutno jih imajo na redko poseljenem otoku 1367, 24 ljudi je v bolnišnici, od tega četrtina na intenzivni negi. Okužbe so začele naglo naraščati okoli 19. julija, pri čemer gre tako rekoč v celoti za domače okužbe.

Številke se ne zdijo visoke, a za tako malo državo je to že preveč. Direktor islandskega UKC-ja Páll Matthíasson je opozoril, da je njegovo osebje "izgorelo" in da že imajo bolnike s covidom, ki čakajo na postelje.

Cepivo učinkovito za preprečevanje težjega poteka bolezni

Foto: AP
Foto: AP

Ni pa v tem zadnjem izbruhu umrla še nobena oseba s covidom, medtem ko je v prejšnjih izbruhih, pred delto in pred tako visoko precepljenostjo, umrlo 29 bolnikov s covidom. Letos je s covidom umrla samo ena oseba, skupno pa so od začetka pandemije na Islandiji zaznali 8956 okužb.

Kot navaja Quartz, se da iz podatkov sklepati, da cepivo dejansko je učinkovito – ne toliko, ko gre za okužbe, pač pa, ko gre za potek bolezni, ki je precej blažji in preprečuje smrtne primere.

"Dokazi kažejo, da cepiva, uporabljena na Islandiji, ščitijo okoli 60 odstotkov polno cepljenih proti kakršni koli okužbi, ki jo povzroča delta, in več kot 90 odstotkov pred resno boleznijo," je povedala generalna direktorica islandskega direktorata za varnost in obrambo Bryndís Kjartansdóttir. "Okoli 97 odstotkov okuženih ima blage simptome ali pa jih sploh nima.”

Islandija se sicer pripravlja, da bi odobrila Pfizerjevo cepivo tudi za uporabo pri otrocih, starih od 12 do 15 let, da bi s tem zajezila širjenje okužb in tudi omejila resnejše posledice delte za otroke. A številni strokovnjaki na Islandiji priznavajo, da cepivo ni čudežna rešitev, kot so upali.

Glavni islandski epidemiolog Thórólfur Gudnason je tako prejšnji teden ugotovil enako kot njegova danska kolegica Tyra Grove Krause, namreč da cepljenje ni privedlo do kolektivne imunosti, kot so upali, navaja The Nation.

"Ta in druge pandemije bodo ostale z nami," je dejal Matthíasson. "Moramo pa okrepiti zdravstveni sistem do te mere, da ni nenehno na robu kolapsa. V tej družbi smo vsi v istem čolnu. In čoln je kljub vsemu precej dober, moramo pa sodelovati skupaj, da bomo uspešni.”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Različne študije o učinkovitosti cepiv

Z razmahom delte se pojavlja tudi vse več raziskav o učinkovitosti cepiv proti tej različici koronavirusa. Raziskava Angleškega zavoda za javno zdravje (PHE) je tako pokazala, da sta tako cepivo AstraZenece kot Pfizerjevo učinkoviti proti hospitalizacijam zaradi okužb z delto.

Sorodna novica Izrael cepi že s tretjim odmerkom; v Nemčiji razmišljajo o plačljivih testih

V Združenem kraljestvu, kjer je polno cepljenih več kot 75 odstotkov odraslih, je ob sprostitvi vseh ukrepov število okužb sprva strmo naraščalo, preden je začelo strmo padati. V zadnjem tednu pa znova poročajo o rahlem porastu.

Junija, ko so imeli zgolj dve aktivni okužbi, so na Islandiji povsem sprostili vse ukrepe, zdaj pa so jih znova zaostrili, vključno z vnovično obvezno nošnjo mask.  Foto: Reuters
Junija, ko so imeli zgolj dve aktivni okužbi, so na Islandiji povsem sprostili vse ukrepe, zdaj pa so jih znova zaostrili, vključno z vnovično obvezno nošnjo mask. Foto: Reuters

V ZDA je prejšnji teden močno odmevala raziskava ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki je zajela 496 primerov okužb s koronavirusom v okrožju Barnstable v Massachusettsu in ugotovila, da je bilo 74 odstotkov okužb med povsem cepljenimi posamezniki s cepivi Moderne in Johnson & Johnsona. Smrtnih primerov med temi ni bilo, CDC pa opozarja, da poročilo ni zadostno za sklepe glede učinkovitosti cepiv.

Ne glede na to je CDC po študiji znova priporočil nošenje mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene, saj podatki kažejo, da tudi cepljeni lahko prenašajo okužbe.

Svojo raziskavo so izvedli tudi v Izraelu, kjer je polno cepljenih 65 odstotkov prebivalstva (okoli 80 odstotkov odraslih) in kjer se prav tako naglo širi delta.

Sorodna novica V najbolj cepljeni državi porast okužb med cepljenimi

Podatki izraelskega ministrstva za zdravje kažejo, da se je učinkovitost cepiva podjetja Pfizer/BioNTech v državi od začetka junija močno zmanjšala. Po podatkih ministrstva cepljenje preprečuje okužbo le v 39 odstotkih primerov, težji potek bolezni pa prepreči v 91 odstotkih primerov.

Podoben primer Sejšelov

S podobno dilemo kot Islandija so se sicer že maja spopadali na Sejšelih, ko je bilo polno cepljenih 62 odstotkov prebivalcev Sejšelov, s čimer so bili takrat vodilna država. A kljub temu so bili prisiljeni znova zaostriti ukrepe ob naraščanju okužb.

Delno so to takrat pripisali temu, da je bilo 57 odstotkov od cepljenih cepljenih s cepivom kitajskega Sinopharma, ki naj bi bilo precej manj zanesljivo od evropskih in ameriških cepiv.