Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sejšelsko ministrstvo za zdravje sicer poudarja, da večina tistih, ki je bila na testu pozitivna, ni bila cepljena ali pa je prejela le prvi odmerek. Prav tako nihče, ki je s covidom-19 v zadnjem tednu umrl, ni bil cepljen z obema odmerkoma, od tistih v kritičnem stanju pa skoraj nobeden.

Sorodna novica Zakaj v najbolj precepljeni državi sveta okužbe rastejo?

Kot so sporočili, 80 odstotkov tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, ni bilo cepljenih, povečini pa da gre za osebe s pridruženimi boleznimi.

Oba odmerka je prejelo več kot 62 odstotkov Sejšelcev, kar to državo uvršča na prvo mesto najbolj precepljenih držav sveta.

Kljub temu WHO sporoča, da pozorno spremlja razmnere v tej otoški državi v Indijskem oceanu z 98.000 prebivalci, kjer znaša trenutno sedemdnevno povprečje okužb prek 300, a vztrajno raste.

Zaradi vnovične rasti epidemiološke krivulje so oblasti prejšnji teden za dva tedna vnovič uvedle protikoronske ukrepe. Med drugim so zaprli šole in odpovedali vse športne dejavnosti ter skrajšali obratovalni čas barov, restavracij in trgovin.

"Naše ekipe še naprej proučujejo podatke, ocenjujejo napredek in skušajo razumeti trende," so sporočili iz WHO-ja. Sedemdnevno povprečje okužb se je od 30. aprila, ko je znašalo 120, do sobote povečalo na 314. 37 odstotkov okuženih je že prejelo oba odmerka cepiva.

Največ cepljenih s Sinopharmovim cepivom

Na Sejšelih so od začetka pandemija lani potrdili 8.172 okužb, s covidom-19 je umrlo 28 ljudi. Foto: Pixabay
Na Sejšelih so od začetka pandemija lani potrdili 8.172 okužb, s covidom-19 je umrlo 28 ljudi. Foto: Pixabay

57 odstotkov povsem cepljenih prebivalcev Sejšelov je prejelo cepivo kitajske državne farmacevtske družbe Sinopharm, 43 odstotkov pa AstraZeneco.

Po navedbah WHO-ja so klinični preizkusi Sinopharma pokazali, da imata dva odmerka, vbrizgana v razmiku 21 dni, 79-odstotno učinkovitost 14 dni ali več po drugem odmerku. Cepivo AstraZenece naj bi imelo po drugi strani 76-odstotno učinkovitost.

Prvo kitajsko cepivo z zeleno lučjo WHO-ja

WHO je Sinopharmu v petek izdala izredno dovoljenje za uporabo cepiva. To je prvo kitajsko cepivo, ki je dobilo zeleno luč WHO-ja. Organizacija lahko zdaj uradno tudi kupi kitajsko cepivo in ga dobavlja v okviru pobude Covax, ki omogoča dostop do cepiva proti covidu-19 revnejšim državam sveta.

Skupno število potrjenih primerov okužb na Sejšelih od začetka pandemije znaša 8.172, s covidom-19 je umrlo 28 ljudi.

WHO je ta mesec opozoril, da samo cepiva sama ne bodo mogla povsem zajeziti prenašanje virusa, zato da morajo tudi cepljeni še naprej upoštevati zaščitne ukrepe, kot so ohranjanje razdalje, nošnja zaščitne maske in umivanje rok.