Zaseženi ruski tanker v ukrajinskem pristanišču Izmail. Foto: Reuters
Zaseženi ruski tanker v ukrajinskem pristanišču Izmail. Foto: Reuters

"Varnostna služba Ukrajine in pisarna vojaškega tožilca sta zasegli ruski tanker Nejma, ki je onemogočal ukrajinske vojaške ladje v Kerški ožini," so zapisali v izjavi.

Rusko plovilo je po njihovih navedbah vstopilo v Ukrajino pod novim imenom Nika Spirit, "da bi prikrili svojo vpletenost v nezakonita dejanja", vendar so ladjo identificirali prek edinstvene številke Mednarodne pomorske organizacije (IMO).

Ukrajinsko tožilstvo je sporočilo, da deset članov posadke tankerja zaslišujejo. Glede izpustitve mornarjev so zavrnili komentar.

Ruska tiskovna agencija RIA poroča, da po navedbah ruskega veleposlaništva v Ukrajini tanker ostaja v pristanišču Izmail, medtem ko so člani posadke že na poti domov.

Rusija grozila s posledicami

Rusko zunanje ministrstvo je predtem opozorilo Ukrajino, da bodo "kmalu sledile posledice", če je Kijev ruske člane posadke "vzel za talce". Ruski poslanec Vladimir Dzhabarov je ukrajinski zaseg tankerja označil za "absolutno nezakonit" in škodljiv za odnose med državama.

Sorodna novica Rusija v Črnem morju zasegla tri ukrajinske ladje

Rusija je novembra lani zasegla tri ukrajinske ladje. Incident se je zgodil v vodah, ki ločujejo polotok Krim, ki si ga je leta 2014 Rusija priključila. Sodišče Združenih narodov je maja letos Rusiji naročilo, da mora izpustiti 24 priprtih ukrajinskih mornarjev.

Ukrajinska varuhinja za človekove pravice je pred kratkim dejala, da so se pogajanja o izpustitvi priprtih ukrajinskih mornarjev okrepila po telefonskem pogovoru predsednikov Volodimirja Zelenskega in Vladimirja Putina.