Foto: Reuters
Foto: Reuters
Združeno kraljestvo je primer nove zastrupitve že prijavilo Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Foto: Reuters
Je nov primer novičoka povezan s prejšnjim?

"Videti je kot zelo nesrečna in, upamo, da ne tragična posledica prejšnjega poskusa umora, ki se je zgodil marca, nekdanjega ruskega agenta in njegovo hčere," je za televizijo Sky News dejal minister James Hunt.

Kaj je novičok?
Živčni plin novičok je med sedemdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja razvila Sovjetska zveza, njegov učinek pa nastopi že v nekaj minutah, saj onesposobi prenos informacij z živcev na mišico. Strup najhitreje učinkuje, če se vdihava ali zaužije, počasneje pa, če v telo pronica skozi kožo.

Posledice so oteženo dihanje, ohromitev in kolaps telesnih funkcij. Čeprav proti novičoku obstaja protistrup, je bi razvit kot izjemno odporen – njegova razgradnja in izhlapevanje sta izjemno počasna.

Britanska policija je potrdila, da je bil par, ki se od sobote bojuje za svoje življenje v bolnišnici v Salisburyju, izpostavljen živčnemu strupu novičok. Dvojico so našli prejšnjo soboto nezavestno v neki hiši v vasi Amesbury, oddaljeno nekaj več kot 10 kilometrov od Salisburyja. Sprva so domnevali, da je šlo za prevelik odmerek mamil.

Policija je po poročanju BBC-ja še sporočila, da je bil par izpostavljen strupeni snovi po stiku s kontaminiranim predmetom, v katerim je bil strup. Največjo koncentracijo novičoka so namreč našli na rokah zastrupljenega para. BBC poroča, da je najverjetnejša hipoteza ta, da je bil novičok na predmetu, ki je bil odvržen po napadu na nekdanjega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo marca letos.

Vodja britanskih protiterorističnih enot je povedal, da ni dokaza, da bi bila dvojica namerno zastrupljena. Prav tako po njegovih navedbah ni dokaza, da sta zastrupljena nedavno obiskala katero območje, kjer sta se zastrupila Skripalova. Kot je dodal, bo vrsta preiskav pokazala, ali sta primera povezana. Ob tem je poudaril, da ni velikega zdravstvenega tveganja za javnost. "Prepričani smo, da bi, če je bil še kdo izpostavljen tako visoki ravni živčnega strupa, že kazal simptome," je še dodal.

Moskva zavrača vpletenost
Britanski minister za varnost Ben Wallace je pozval Moskvo, naj razkrije podatke o napadu na Skripala in njegovo hčer, saj bi Rusija s tem lahko preprečila morebitne nove zastrupitve. Iz Kremlja odgovarjajo, da so Britancem ponudili pomoč pri preiskavi, a so jih v Londonu zavrnili. Moskva zanika tudi kakršno koli vpletenost v napad na Skripalova in obžaluje, da je znova prišlo do nove zastrupitve in da sta dva Britanca v kritičnem stanju.

Policija je za javnost zaprla pet krajev, ki jih je dvojica obiskala pred zastrupitvijo – park, zavetišče za brezdomce, lekarno, cerkev in hišo v Amesburyju. Ob tem so tiste, ki so v petek ali soboto obiskali katerega od teh krajev, pozvali, naj operejo svoja oblačila ter očistijo svoje osebne predmete. Poleg tega je javnost pozvala še, naj ohrani mirno kri, za pomoč in svetovanje zaskrbljenim prebivalcem pa je vzpostavila tudi dve krizni telefonski številki.

Theresa May izrazila zaskrbljenost
"To, da sta bila novičoku v Veliki Britaniji izpostavljena še dva človeka, je zelo skrb vzbujajoče. Vem, da bo policija v preiskavi pretaknila vsak kotiček," je britanska premierka Theresa May dejala med obiskom pri nemški kanclerki Angeli Merkel v Berlinu.

Poleg tega se je kanclerki zahvalila za "neomajno podporo" Nemčije, ki je bila ena izmed številnih držav, ki je po zastrupitvi Skripala in njegove hčere izgnala ruske diplomate.

Britanski notranji minister Sajid Javid je zaradi novega primera zastrupitve z živčnim strupom sklical krizni sestanek vladnega kabineta. Tiskovna predstavnica premierke je povedala, da je ta "redno obveščena" o trenutnih razmerah.

Je nov primer novičoka povezan s prejšnjim?