Širše območje domovanja para je policija zaprla. Foto: Reuters
Širše območje domovanja para je policija zaprla. Foto: Reuters

Britanska državljana, stara od 30 do 40 let, po navedbah BBC-ja gre za Charlieja Rowleyja in Dawn Sturgess, so v soboto našli nezavestna na njunem domu v Amesburyju blizu Salisburyja. Pozno zvečer je Basu, vodja britanske protiteroristične enote, ki vodi preiskavo, potrdil, da sta bila moški in ženska izpostavljena novičoku. Istemu strupu sta bila pred meseci izpostavljena tudi Sergej Skripal in njegova hči Julija. Po besedah Basuja zdaj preiskujejo, ali sta primera povezana, ob tem pa je dodal, da dozdajšnja preiskava ozadja para ne kaže, da bi bil ta namerna tarča napada. Za zdaj tudi še ni jasno, na kakšen način sta bila izpostavljena smrtonosni snovi. Ob tem je zatrdil, da ni splošne nevarnosti za javnost.

O dogajanju bo na izredni seji v četrtek pod vodstvom notranjega ministra Sajida Javida razpravljal tudi britanski vladni odbor za izredne razmere Cobra, ki primer obravnava "z največjo resnostjo".

Amesbury leži le 10 kilometrov od Salisburyja, kjer sta bila marca zastrupljena Skripalova.

Oba Rusa sta sicer po zastrupitvi popolnoma okrevala, primer pa je sprožil huda trenja na mednarodnem političnem prizorišču, saj so Britanci za zastrupitev nemudoma obtožili Ruse in proti Moskvi uvedli sankcije, Moskva pa jim je odgovorila z izgonom britanskih diplomatov.