"Mislim, da bodo (Poljaki) dobili večino, kar so želeli," je dodala. Mosbacherjeva je načrte razkrila pred začetkom dvodnevne konference o varnostnih vprašanjih na Bližnjem vzhodu, ki jo bosta v Varšavi gostili ZDA in Poljska. Udeležence bosta nagovorila ameriški podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo.

Ameriški podpredsednik Mike Pence in poljski predsednik Andrzej Duda med srečanjem v Varšavi. Foto: Reuters
Ameriški podpredsednik Mike Pence in poljski predsednik Andrzej Duda med srečanjem v Varšavi. Foto: Reuters

Pence: Poljska bo zasedla mesto med najpomembnejšimi državami na svetu
Pence in poljski predsednik Andrzej Duda sta medtem v skladu s pričakovanji s podpisom dokončno sklenila dogovor, po katerem bo Poljska od ZDA kupila 20 raketnih lanserjev v vrednosti 414 milijonov dolarjev. Dogovor pomeni, da bo Poljska zasedlo mesto med "najsposobnejšimi in najpomembnejšimi državami na svetu", je po podpisu dogovora dejal Pence. Duda pa je ocenil, da bo imel nakup velik vpliv ne samo na okrepitev obrambnih zmogljivosti Poljske in njene vojske, ampak bo tudi pripomogel k večji varnosti v tem delu Evrope, na vzhodnem robu zavezništva. Prva faza pridobitve raketnih lanserjev se bo začela leta 2023, je še pojasnil Duda.

Poljaki si želijo stalno vojaško oporišče
Poljska desničarska vlada si sicer prizadeva, da bi ZDA na Poljskem, kjer so ameriški vojaki že nameščeni v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost, odprle stalno vojaško oporišče. Možnosti za stalno oporišče sicer ni prav veliko, kar je nakazala tudi Mosbacherjeva. "Obrambno ministrstvo si želi agilnejše, bolj rotirajoče sile, ne pa takšne, da moraš postavljati bolnišnice in domove in pripeljati svoje družine," je dejala.