Avstrijska vlada se zaveda, da številni mladi zdravniki zapuščajo podeželje in se selijo v mesta. Foto: Pixabay
Avstrijska vlada se zaveda, da številni mladi zdravniki zapuščajo podeželje in se selijo v mesta. Foto: Pixabay

Zdravstvena reforma za javno zdravstvo letno predvideva 2,8 milijarde evrov več sredstev, vlada pa je napovedala tudi 100 novih zdravniških mest, nove zdravnike naj bi poskušali pridobiti tudi na tak način, da bi jim za odprtje ambulante namenili 100.000 evrov zagonskih sredstev. V prihodnjih dveh letih bodo zgradili 80 novih zdravstvenih domov, digitalizirali sistem in prestrukturirali bolnišnice.

"To je dobra novica za bolnike, za vse, ki potrebujejo nego, in tudi za zdravnike. Delovne razmere bodo boljše, na voljo bo več koncesij," pravi avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch.

Do reforme je kritična opozicija, ki se sprašuje, kako do novih zdravnikov, če že zdaj močno primanjkuje zdravnikov na primarni ravni. Mladi zdravniki odhajajo s podeželja, pravi družinska zdravnica v dvojezični občini Šmihel na avstrijskem Koroškem Helena Domej, saj imajo v mestih boljše delovne razmere. "Preobremenjeni smo, bolj ali manj mislim časovni dejavnik, delamo veliko, dopoldne smo v ordinaciji, popoldne po hišnih obiskih, ljudje živijo razpršeno, veliko se voziš," pravi Helena Domej.

Več kot polovica zdravnikov v Avstriji gre v zasebni sektor, številni mladi pa tudi v tujino.