Britanski obveščevalci trdijo, da so hekerji skupine APT29 povezani z ruskimi obveščevalci. Foto: Reuters
Britanski obveščevalci trdijo, da so hekerji skupine APT29 povezani z ruskimi obveščevalci. Foto: Reuters

Britanski vladni Nacionalni center za kibernetsko varnost (NCSC) je skupaj z varnostnimi službami iz Kanade in ZDA sporočil, da je skupina, znana kot APT29, Cozy Bear in The Dukes, napadla organizacije v Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi, ki razvijajo cepivo proti covidu-19.

Rusi zavračajo obtožbe o kraji podatkov za cepivo

NCSC ocenjuje, da so hekerji skupine APT29 skoraj zagotovo del ruske obveščevalne službe. Namen napadov naj bi bil ukrasti podatke in intelektualno lastnino v povezavi z razvojem in testiranjem cepiva.

Sicer niso pojasnili, katere organizacije so bile napadane in ali so ukradli podatke, raziskava cepiva pa ni ogrožena, poroča BBC.

"Popolnoma nesprejemljivo je, da ruska obveščevalna služba napada tiste, ki se bojujejo proti pandemiji koronavirusne bolezni 19," je dejal britanski zunanji minister Dominic Raab.

Peskov: "Rusija nima nič s temi poskusi"
Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je očitke že zavrnil kot neutemeljene. "Nimamo podatkov o tem, kdo bi lahko napadel britanska farmacevtska podjetja, a lahko rečemo eno: Rusija nima nič s temi poskusi," je dejal in dodal, da ne bodo trpeli niti novih očitkov o vmešavanju v lanske volitve v Veliki Britaniji.