Mariupolj je spet tarča ruske ofenzive. Foto: Reuters
Mariupolj je spet tarča ruske ofenzive. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da zaradi nepripravljenosti ukrajinske strani, da bi vplivala na nacionaliste ali podaljšala prekinitev ognja, nadaljujejo ofenzivo. Ukrajinsko stran so obtožili, da ni dovolila zapustiti obleganih mest niti enemu civilistu in da je prekinitev ognja izkoristila za utrditev svojih položajev.

Ukrajinske oblasti so evakuacijo prebivalcev iz obeh mest začasno preložile zaradi, kot so sporočile, ruskih kršitev prekinitve ognja, zaradi katerih humanitarni koridorji niso bili varni.

Karmen Švegl iz Žitomira: Ruske sile uničile tudi šolo

Ruske sile so sicer že pred načrti za prekinitev ognja med obleganjem Mariupolja prekinile dobavo elektrike, hrane, vode in ogrevanja v mesto.

Ukrajinske oblasti so sicer pričakovale, da bi iz obleganega pristaniškega mesta Mariupolj ob Azovskem morju pred rusko agresijo zbežalo 200.000 ljudi. Bližnje mesto Volnovaha pa naj bi zapustilo 15.000 ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval k nadaljnji obrambi Mariupolja, ob tem pa bi se morala omogočiti tudi evakuacija tistih, ki si to želijo. Zagotovil je, da ukrajinska stran dela vse, da bi omogočili dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, nato pa bodo lahko ocenili, ali so mogoči naslednji koraki v pogajanjih.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak je izjavil, da želi Volnovaho zapustiti okoli 20.000 civilistov, 200.000 pa jih želi zapustiti Mariupolj. Mesti trenutno nadzoruje ukrajinska vojska, vendar jih blokirajo ruske sile.

Pregled dogajanja deseti dan vojne v Ukrajini
Zgodbe iz obleganih mest

Zavzetje Mariupolja kot prelomnica?

Moskva je do zdaj v invaziji zavzela dve ključni mesti, Berdjansk in Herson na jugu Ukrajine. Iz mesta Herson sicer poročajo o množičnih protestih Ukrajincev.

Zavzetje Mariupolja, mesta z okoli 450.000 prebivalci ob Azovskem morju, bi bila prelomnica v invaziji. Zadalo bi namreč hud udarec pomorskemu dostopu Ukrajine in povezalo ruske enote na Krimu ter separatistične in ruske vojake v pokrajinah Doneck in Lugansk.

"Že pet dni je naše mesto, naša polmilijonska družina pod neusmiljenim napadom," je medtem na Telegramu zapisal župan Mariupolja Vadim Bojčenko. Ruske sile so med obleganjem prekinile dobavo elektrike, hrane, vode in ogrevanja v mesto. "Iščemo rešitve za humanitarne težave in vse mogoče načine, da Mariupolj izvlečemo iz blokade," je še zapisal.

V ponedeljek tretji krog pogajanj?

Tretji krog pogajanj med Rusijo in Ukrajino bo v ponedeljek, je danes na Facebooku potrdil vodja ukrajinske delegacije David Arahamija. Podrobnosti ob tem ni navedel, ruska stran pa navedb še ni potrdila. Predtem je ukrajinska stran izrazila pričakovanje, da bi se lahko pogajanja nadaljevala že ta konec tedna.

Putin si je med obiskom letalske šole Aeroflota ogledal tudi simulator letenja. Foto: Reuters
Putin si je med obiskom letalske šole Aeroflota ogledal tudi simulator letenja. Foto: Reuters

Strani sta se nazadnje srečali v četrtek na zahodu Belorusije, ko sta se dogovorili o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, ki naj bi omogočili varno evakuacijo ljudi. Danes pa je nato propadel dogovor o vzpostavitvi tovrstnega koridorja iz obleganih mest Mariupolj in Volnovaha. Odgovornost za to, da je dogovor propadel, ruska in ukrajinska stran pripisujeta druga drugi. Moskva je medtem sporočila, da nadaljujejo ofenzivo na mesti.

Po Putinovih besedah gre v Ukrajini vse po načrtih

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da gre v Ukrajini vse po načrtih in da bo ruska vojska izpolnila svoje naloge v skladu s cilji posebne operacije, kot v Moskvi označujejo vojaško agresijo v sosednji državi.

Putin je ob obisku letalske šole ruske družbe Aeroflot v bližini Moskve zahodne sankcije primerjal z vojno napovedjo Rusiji, ob tem pa znova branil odločitev za napad na Ukrajino, ki je bil po njegovih besedah nujen za zaščito rusko govorečih prebivalcev na vzhodu Ukrajine in tudi interesov Rusije.

"Uvedene sankcije so podobne vojni napovedi, ki pa je hvala Bogu ni bilo," je dejal ob robu srečanja s stevardesami Aeroflota in znova ponovil, da je cilj napada na Ukrajino "demilitarizacija in denacifikacija" države, da bi ta postala nevtralna.

Reportaža Polone Fijavž s poljsko-ukrajinske meje

Glede območja prepovedi poletov je dejal, da bi Rusija vsakršen poskus katere izmed držav v tej smeri štela za vpletanje v vojaški spor.

Po Putinovih besedah v napadu na Ukrajino sodelujejo samo profesionalni vojaki in noben nabornik. "Niti enega nabornika ni in jih niti ne načrtujemo. Naša vojska bo izpolnila naloge. O tem ne dvomim. Vse gre po načrtu," je zatrdil in ob tem še zanikal, da bi lahko v Rusiji razglasili izredne razmere, saj bi bilo to potrebno le, če bi obstajala konkretna notranja ali zunanja grožnja.

Tudi RTV Slovenija začasno prekinja poročanje iz Rusije

Potem ko je v Rusiji začel veljati nov zakon, v skladu s katerim je za namerno širjenje lažnih informacij o ruski vojski zagrožena 15-letna zaporna kazen, so številne tuje medijske hiše začasno ustavile poročanje iz Rusije.

Zaradi zagroženih sankcij smo se enako odločili tudi na RTV Slovenija in tako se do natančne proučitve morebitnih posledic nove zakonodaje tudi dopisnica RTV Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik v program ne bo oglašala.

Dogajanje bomo kljub temu tudi v nadaljnje temeljito spremljali prek preostale dopisniške mreže in domačih zunanjepolitičnih novinarjev.

66.200 Ukrajincev se je iz tujine vrnilo v boj za Ukrajino

Ruska invazija se na terenu nadaljuje deseti dan. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da se je iz tujine vrnilo več kot 66.200 Ukrajincev, da bi se pridružili boju proti Rusiji.

Javljanje Boštjana Anžina iz moldavske prestolnice Kišinjev

Ukrajinska državna služba za posebne komunikacije in varstvo informacij navaja, da so ruske sile osredotočile napore v obkrožitev Kijeva, kjer je bilo slišati eksplozije, in Harkova, hkrati pa si prizadevajo vzpostaviti kopenski most proti Krimu.

V petek je ruska vojska sicer zavzela jedrsko elektrarno v Zaporožju, domnevno največjo v Evropi, pri čemer je izbruhnil tudi požar, ki pa so ga uspešno pogasili. Pristojne mednarodne institucije so potrdile, da ni bilo povišanega sevanja.

Zelenski: Nato Putinu prižgal zeleno luč za obstreljevanje

Stopimo skupaj za Ukrajino

RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom pripravlja dobrodelni koncert za pomoč beguncem – Stopimo skupaj za Ukrajino. Dobrodelni koncert, ki bo potekal v družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenih ustvarjalcev, bo v torek, 8. marca, ob 20.10 na programih Radia Slovenija, spletnem portalu rtvslo.si in 1. programu Televizije Slovenija.

Voditelja: Bernarda Žarn in Igor E. Bergant.
Telefonske številke za zbiranje sredstev bodo aktivne v času predvajanja koncerta, 8. marca, ob 20.10 in ponovitve v sredo, 9. marca, ob 13.00 na 2. programu Televizije Slovenija.

Ukrajinski predsednik je obsodil petkovo odločitev Nata, da ne uvede prepovedi preletov nad Ukrajino.

"Vedoč, da so novi napadi in žrtve neizbežni, se je Nato namerno odločil, da ne zapre zračnega prostora nad Ukrajino," je v televizijskem nagovoru iz urada v Kijevu dejal Zelenski in dodal, da "je vodstvo zavezništva prižgalo zeleno luč za nadaljnje obstreljevanje ukrajinskih mest in vasi".

Ponovil je, da v Ukrajini "prelivajo kri za našo skupno Evropo, našo skupno svobodo, našo skupno prihodnost" ter da se Zahod ne more odkupiti zgolj z dobavami goriva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni sekretar zavezništva Nato Jens Stoltenberg je v petek po zasedanju zunanjih ministrov Nata zavrnil možnost vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Ukrajino. Zavezniške sile v Ukrajini ne bodo posredovale, saj bi to pomenilo nevarnost širšega konflikta v Evropi, je dejal.

Pogovor z Ladislavom Lipičem in Bogomilom Ferfilo o trenutnem položaju v Ukrajini
Pogovor z Brankom Sobanom, nekdanjim dopisnikom Dela iz Rusije