Ukrajinski vojak odstranjuje zastavo samooklicane Ljudske republike Doneck v Limanu. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak odstranjuje zastavo samooklicane Ljudske republike Doneck v Limanu. Foto: Reuters

"Od 12.30 (11.30 po srednjeevropskem času) je Liman popolnoma očiščen. Hvala naši vojski!" je Zelenski dejal v videu, objavljenem na družbenih omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska je pred tem sporočila, da je v soboto vstopila v Liman, pri čemer naj bi v bližini mesta obkolili približno 5000 pripadnikov ruskih sil. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so se njihove sile umaknile iz mesta, s čimer so želeli preprečiti, da bi njihovi vojaki ostali ujeti za ukrajinsko bojno črto. Za zdaj ostaja nejasno, koliko ruskih vojakov je bilo pri tem ubitih ali zajetih, poroča AFP.

Ponoven prevzem nadzora v Limanu v vzhodni regiji Doneck pomeni prvo ukrajinsko vojaško zmago na ozemlju, ki si ga je Rusija po sedemmesečni invaziji v Ukrajini skupaj s še tremi ukrajinskimi regijami priključila v petek.

Zelenski napoveduje nova napredovanja

"V tem tednu je v Donbasu (Doneškem bazenu, ki ga sestavljata pokrajini Doneck in Lugansk) zaplapolalo več ukrajinskih zastav. V naslednjem tednu dni jih bo še več," je Zelenski v soboto zagotovil v svojem večernem nagovoru.

Malo predtem je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da njihove sile vstopajo v mesto Liman, in objavilo posnetek vojakov z vzdignjeno ukrajinsko zastavo. Ruska stran je potrdila umik iz mesta, kjer je ohranjala nadzor od pomladi.

Guverner Luganska Sergij Gajdaj je medtem osvoboditev Limana v Donecku označil za enega ključnih dejavnikov za prevzem nadzora nad izgubljenim ozemljem tudi v Lugansku.

Zelenski je napovedal, da bodo ruski vojaki še naprej umirali, dokler bo na oblasti predsednik Vladimir Putin. "Dokler ne rešite težave s tistim, ki je začel vse skupaj, ki je začel to nesmiselno vojno proti Ukrajini, boste drug za drugim ubiti," je dejal in vojno označil za zgodovinsko napako Rusije.

Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Po referendumih, ki jih mednarodna skupnost ne priznava, si je Rusija ob ostrih obsodbah iz sveta v petek priključila štiri ukrajinske pokrajine – Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson – in jih zdaj obravnava kot rusko ozemlje. Leta 2014 si je tako priključila že ukrajinski polotok Krim.

Nova ofenziva na jugu

Ukrajinske enote so medtem sprožile ofenzivo na jugu države, da bi znova pridobile ozemlje, ki so ga zasedle ruske sile, vendar so pri tem po navedbah Moskve utrpele veliko izgub. Rusko obrambno ministrstvo je poročalo o spopadih na območju Mikolajiva in blizu mesta Andrijevka v regiji Herson, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Pred tem je Ukrajina v soboto ruske sile obtožila napada na konvoj s civilisti v bližini prav tako znova zavzetega mesta Kupjansk. Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je število smrtnih žrtev napada, ki naj bi se zgodil v petek, ocenil na 24, med njimi naj bi bilo 13 otrok.

Ukrajinske sile v Limanu. Foto: Reuters
Ukrajinske sile v Limanu. Foto: Reuters

Rusko ustavno sodišče potrdilo priključitev

Medtem je rusko ustavno sodišče uradno potrdilo priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji. Sodišče priključitve ukrajinskih regij ne vidi kot kršitev ruskih zakonov. Sprejetje regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje je v skladu z ustavo, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes sporočilo sodišče v Sankt Peterburgu.

Putin je v petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi omenjenih regij v sosednji državi, skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od teh regij.

Po podpisu je ustavno sodišče te dokumente preverilo. Zdaj jih morata potrditi še oba domova ruskega parlamenta, zgornji – svet federacij – in spodnji – duma.

Novi sporazumi o priključitvi določajo, da so bile regije v vzhodni in južni Ukrajini pripojene Ruski federaciji in bodo postale štiri nove zvezne entitete, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Papež Frančišek je izrazil obžalovanje zaradi ruske priključitev ukrajinskega ozemlja. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pozval, naj ustavi "to spiralo nasilja in smrti" v Ukrajini. Kot je še opozoril, obstaja tveganje za jedrsko stopnjevanje z nenadzorovanimi svetovnimi posledicami. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa je papež pozval, naj bo odprt za vsakršen "resen mirovni predlog".

Na mednarodno skupnost pa se je papež obrnil s pozivom, naj naredi vse, kar je mogoče, da konča vojno, ne da bi se pri tem pustila pritegniti v nevarno zaostrovanje, in podpre prizadevanja za rešitev konflikta prek dialoga.

Tokrat je prvič od začetka ruske invazije v Ukrajini 24. februarja, da je papež neposredno nagovoril Putina. Vseskozi poziva k poti dialoga, obenem pa obsoja vojno kot kruto in nesmiselno.

Berlin obljubil hitro dostavo zračne obrambe

Ukrajino je nepričakovano obiskala nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht, ki se je v južnem pristaniškem mestu Odesa srečala z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. Obljubila je, da bo Nemčija Ukrajini dostavila najsodobnejši sistem zračne obrambe.

V nekaj dneh naj bi dostavili prvo enoto že napovedanega najsodobnejšega sistema zračne obrambe Iris-T SLM, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajina naj bi najprej prejela štiri omenjene obrambne sisteme, vredne po 140 milijonov evrov, ki so namenjeni zaščiti večjih mest, zlasti pred napadi z brezpilotnimi letalniki.

Ministrica je, kot je povedala v soboto zvečer za nemško televizijo ARD, na lastni koži izkusila, kako Ukrajina trpi, medtem ko je njeno prebivalstvo tarča raket in brezpilotnih letalnikov.

V času obiska se je namreč morala zaradi alarma za zračni napad dvakrat zateči v zaklonišče, prvič med pogovori z Reznikovim v soboto popoldne, drugič pa ponoči, med prenočevanjem v hotelu.

To je bil njen prvi obisk Ukrajine od začetka ruskega napada konec februarja. Nemški kancler Olaf Scholz je Kijev obiskal junija, zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je ukrajinsko glavno mesto v preteklih sedmih mesecih obiskala že dvakrat, nazadnje sredi septembra.

Po vrnitvi v domovino je ministrica danes napovedala še dostavo 16 havbic, ki jih bo Nemčija financirala skupaj z Dansko in Norveško. Gre za artilerijski sistem tipa Zuzana, ki ga proizvajajo na Slovaškem.

Nabavo v vrednosti 92 milijonov evrov bo trojica držav financirala v enakovrednih delih, prve havbice pa naj bi Ukrajina prejela leta 2023, je nato sporočilo tudi nemško obrambno ministrstvo.

IAEA poziva k izpustitvi generalnega direktorja Zaporožja

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafel Grossi je pozval k izpustitvi generalnega direktorja ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod rusko okupacijo. Igorja Murašova so v petek namreč zajele ruske sile.

Njegovo pridržanje predstavlja grožnjo varnosti in zanesljivosti, opozarja IAEA. Agencija si prizadeva razjasniti okoliščine, ki da ima "zelo pomemben vpliv" na pridržanega direktorja in jedrsko varnost v elektrarni.

Grossi naj bi se prihodnji teden v Moskvi in Kijevu pogovarjal o vzpostavitvi varnostnega območja okoli elektrarne Zaporožje.

V Rusiji poteka mobilizacija, v okviru katere pa se pojavljajo zmeda in številne napake. Foto: Reuters
V Rusiji poteka mobilizacija, v okviru katere pa se pojavljajo zmeda in številne napake. Foto: Reuters

Zmeda v Rusiji glede mobilizacije

Minil je teden in pol od oznanitve "delne mobilizacije" v Rusiji, iz države pa prihajajo poročila o zmedi na tem področju. V vojsko naj bi bili vpoklicani tudi ljudje, ki niso primerni za služenje. Med njimi so upokojenci, invalidi in tisti, ki niso opravili vojaškega urjenja, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

DW je bil v stiku z nekaterimi v Rusiji, ki so bili neupravičeno vpoklicani v vojsko. Med njimi je 39-letni Igor (zaradi varnosti je ime izmišljeno), rezervist narednik, ki je bil vpoklican, čeprav po določilih ministrstva za obrambo ljudje s tem činom, starejši od 35 let, ne bi smeli biti vpoklicani v okviru delne mobilizacije. Igor je bil vseeno vpoklican skupaj s približno 120 drugimi moškimi, ki so vsi prestari, da bi služili, poroča DW. Igorjeva žena je dejala, da vpoklicani tudi niso opravili po zakonu zahtevanega zdravstvenega pregleda.

Več guvernerjev ruskih pokrajin je medtem priznalo, da so uradi za novačenje delali napake pri vpoklicu rezervistov. Obljubili so, da bodo napake odpravili in domov poslali vse, ki so vpoklicani pomotoma.

Berlin Kijevu obljubil najsodobnejši sistem zračne obrambe