Zeman je iz svoje 'kletke' imenoval Fialo. Foto: EPA
Zeman je iz svoje 'kletke' imenoval Fialo. Foto: EPA

Slovesnost ob imenovanju premierja v dvorcu Lany je bila zelo nenavadna. Ker so Zemanu pred dnevi ugotovili okužbo s koronavirusom, je bila med Zemanom in Fialo postavljena pregrada iz pleksistekla. 77-letni Zeman je sicer trikrat cepljen, v skladu s pravili češkega ministrstva za zdravje pa mora biti zaradi okužbe dva tedna v izolaciji.

Fialov Spolu je skupaj z zavezništvom med Piratsko stranko in stranko županov Stan koalicijski dogovor dosegel in podpisal, medtem ko je bil Zeman v bolnišnici. Fiala je na čelu bloka strank, ki ima v novem parlamentu 108 izmed 200 sedežev. Z imenovanjem nove vlade se bo poslovila dozdajšnja vlada, ki jo je vodil Andrej Babiš, večino v njej pa je imela njegova stranka Ano. Babiš se je znašel pod pritiskom zaradi razkritij v Pandorinih dokumentih o njegovih spornih nepremičninskih poslih.

Imenovanje nove vlade Čehi pričakujejo sredi decembra. Nova vlada se bo med drugim morala spopasti s četrtim valom pandemije covida-19, ki je Češko močno prizadel. Sedemdnevna incidenca znaša 1191 na 100.000 prebivalcev.

Zeman zaradi slabega zdravja v bolnišnici

Na Češkem se je sicer po oktobrskih parlamentarnih volitvah zgodilo kup zapletov. Dan po volitvah so namreč Zemana odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal skoraj sedem tednov. V četrtek so ga izpustili iz bolnišnice, a se je še isti dan vrnil v ustanovo, saj je bil njegov test pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. Zeman, splošno znan kot verižni kadilec in ljubitelj alkohola, trpi za izgubo sluha in diabetično nevropatijo, zaradi katere je od letos priklenjen na invalidski voziček.

Zemanova prvotna hospitalizacija je povzročila precej nemira v češki politiki, saj se je ugibalo, da bi lahko predsednik mandat za sestavo nove vlade podelil svojemu tesnemu zavezniku Babišu.